onsdag 29 april 2009

Härliga dagar...



Dessa härliga gamla trådkorgar hade min snälla mamma med sig från gården. Den stora är en lövkorg och den lilla använde man när man skördade rotfrukter. Den blir perfekt till mina grönsaker och tills dess passar den utmärkt till annat, tex korg till alla redskapen man ska ha till hands. Nu är det mycket man vill hinna med och visst är det skönt att vara mer ute. Det blir inte många knop gjorda inne inte!




Kolla in denna härliga pall som jag fyndande häromdagen. Snygggt sliten med en grön canvassits med en rosapplikation på. Hela 15 kronor kostade den och här gjorde jag verkligen ett fynd. Jag hade lätt betalat ännu mer för den, den är underbar. Den ska jag bära med mig och slå mig ner och dofta på rosorna när det är dags *ler*!

Än får vi vänta på rosblommorna ett tag, men att beskära dem är det hög tid för nu. Ni vet *när björken har musöron*.




Jag avslutar med en bild från förra sommaren när rosen blommade. Snart är det dags, men tills dess njut av den underbara tid som är just nu!

Ha en jättetrevlig Valborg och en skön helg!

Många soliga kramar

Karin

Follow Karin Lindström

måndag 27 april 2009

Helgens fynd...

Vilket underbart vårväder vi har! Nu vill man stoppa tiden och njuta ordentligt av allt det ljuvliga som blommar. Jag hoppas ni haft en jätteskön helg.

Min mamma kom över igår och hade med sig lite fina saker. Den här pallen har min mormor haft som piedestal. Nu fick den komma in till mig och hamnade i mitt dressingroom framför min gamla byrå. Här passande den perfekt, *kvinnlig* som den är.

På några olika loppisar hittade jag lite skålar. Denna är från ryssland, och de brukar alltid vara relativt dyra när man ser dem. Jag fick min för nästan ingenting och jag är jätteglad för den. Lite prålig är den kanske men bryter fint mot mitt vita porslin.



Några småskålar *made in china* fick också följa med, bara för de hade så vackra dekorer. Jag känner mig jätteinspirerad av Kina just nu. Kan det vara alla körsbärsblommor som fått in mig på den banan? Ofta finns det ju skira vackra blommor som dekor i Kina.



Dessa underbara pärlemor knappar kunde jag ju inte heller motstå. Knappar kan man väl inte få för många av, eller hur?!

Min mamma hade även med sig lite andra fina saker som jag visar er en annan dag.
Ha nu en jätteskön vårvecka alla vänner! Nu kommer snart den vackraste tiden
*mellan hägg och syren*!


Många soliga hälsningar!
fynd Karin

Follow Karin Lindström

fredag 24 april 2009

Vår...

Hej på er alla glada!

Här kommer en liten hälsning från vår veranda. Jag sitter en stund och tar en *liten* kopp te innan det är dags att sätta igång. Idag strålar solen och det är redan varmt ute, det är faktiskt nästan för varmt att sitta på verandan.





På bordet ligger en bok om trädgårdens hus. Jag drömmer fortfarande om ett växt/lust hus och efter att ha kikat in till många av er som har så vackra hus är längtan ännu större. Men att längta och drömma är ju en njutning även det!

På sidobordet står två järnurnor med pärlhyacinter som jag tillfälligt gtävt upp från trädgården. På bordet står tre gamla vaser med några av våra blommor. Mest scilla, vårlök, tete á tete och pärlhyacinter än så länge men i helgen kommer nog fler blommor att slå ut.







Ha nu alla en underbar vårhelg!

Keep on dreaming

Karin

Follow Karin Lindström

onsdag 22 april 2009

Kakor och fynd...


Hej på er! Idag har vi verkligen ingen vårvärme här. Fem plusgrader och snål vind, man blir inte ute några längre stunder direkt.
Jag vill visa er mitt senaste kakfatsfynd, ett gammalt fat från Gustavsberg. Det fick jag användning av i helgen då min lillkille fyllde två år. Kakorna hade min mamma med sig och de hade en strykande åtgång som ni ser. Jag fick med några på bilderna innan de tog slut *ler*.








Fatet har en fin lila dekor och står på en liten fot. Just kakfat har jag ju svårt att låta bli att köpa, det har ni ju sett förr. Det är liksom något trevligt över dem, och så älskar jag ju söta bakverk. Nu skulle jag ju inte köpa något mer fat, men detta fick lov att komma hem till oss! Min mammas havrekakor med choklad under är mina favoritkakor och hon har passande döpt dem till Karinkakor! De är allra godast när man *nallar* en direkt ur frysen.

När jag skrev detta så kom jag på en episod som hände mig när jag fortfarande bodde hemma. Ibland när jag kom hem sent på natten efter en fest så hände det att jag just nallade en kaka eller två ur frysen, och det var ofta denna sort. Jag smög runt i mörkret för att inte väcka övriga familjen. Denna gång när jag fingrade runt i mörkret i frysen fick jag en mindre chock! Tidigare på dagen när jag inte var hemma så hade en död fasan hamnat i våran frys, jag minns inte hur. Den hade i alla fall blivit inslängd där utan påse innan de gick ner i lagården. Nu stod jag där och pillade på de stela och otäcka fötterna i hopp om att istället pilla på en god kaka! Ni kan tänka er att jag skrek högt!!! Fy jag kan fortfarande minnas den stela blicken fågeln hade *nu ryser jag*.

Jag har lite svårt för fåglar och det kanske är denna händelse som ligger till grund för det. Som väl är har jag inte fått några problem med att äta och nalla småkakor *skrattar*. Men det är bäst att välja rätt tillfällen för att njuta av dessa små godingar!

Ha nu alla en fortsatt bra vårvecka!

Till helgen hörde jag att det ska bli soligt och varmt igen, härligt!

Många kramar

Kakan

Follow Karin Lindström

måndag 20 april 2009

Kan det här vara ett riktigt fynd?


Hej på er alla, hoppas ni haft en skön helg!
Jag har alltid tyckt om att titta på Antikrundan på Tv. Det är något speciellt med alla dessa gamla spännande saker som de bär med sig och får värderade. Många gånger har jag undrat om jag skulle ha något som jag kunde ta med mig, men här i huset finns det inga värdefulla antikviteter direkt. Jag är ju en loppisletare, och fastnar mest för lite slitna bondsaker. Men nu undrar jag om jag inte har en sak som faktiskt kan vara riktigt gammal och kanske skulle vara värd lite mer än vad jag gett för den?!!

Det är det här gamla runda bordet. På bilden ser ni det uppfällt som jag alltid haft det. Jag håller ju på att fixa ordning i vardagsrummet, och då kom jag att tänka på bordet som stått i ett av våra uthus. Jag släpade in det och ställde det i hörnet vid skåpet. Sen minndes jag varför det inte har blivit använt. Det är så vingligt eller rättare sagt sitter inte skivan speciellt bra. Ställer man något på det så vinglar det. Min man avskyr när saker är skeva, ostadiga, rackliga och vingliga! Hur går det ihop med en lumpsamlare som jag!!!! Jag faller alltid för saker som är just detta, jag vill liksom moderligt ta hand om de stackarna *fnissar*.


Men nu skulle jag ju visa er bordet. I senaste numret av Antik & Auktion var det ett liknande bord fast det var uppfällt. När jag såg det så förstod jag att mitt också är ett fällbord, det är därför det är ostadigt. Orginalfästena saknas, men jag skruvade bort en bult som satt under och vips gick det att fälla skivan. Jag vet ju att många av er är intresserade av antikviteter så om ni vill får ni också gärna vara med och *värdera* det. Här kommer några fler detaljbilder. Titta och jämför med Antik & Auktions bord.



Bild lånad från Antik & Auktion

Så här står det om bordet i tidningen.
Det lilla fällbordet från slutet av 1700-talet har framlevt större delan av sitt liv på kapade fötter. Kanske gick ena benet av och så snabblöstes problemet med hjälp av sågen. Som synes finner det sig väl till rätta i alla fall. 3500 kronor kostar det i antikaffären.






Nog är det ett gammalt bord och jag undrar om det inte till och med kan vara så gammalt som 1700-tal?! När jag jämför bilderna så tycker jag att detaljerna är väldigt lika fast mitt bord har sina ben kvar. Ja vad tror ni, är det ett riktigt gammalt bord?

Det är väl ingen Antikrundan pjäs värd 100 000 tals kronor direkt. Jag gav 20 riksdaler för det på en bonnauktion, det var ingen annan som ville förbarma sig över det. Om det skulle vara så att det är ett bord kanske från 1700-talet och det skulle vara värt ca 3000 så tycker jag att det är ett riktigt fynd! Om inte så har jag ju fått ett fint fällbord. Det är faktiskt tom så att jag gillar det ännu bättre stående just så mot en vägg!




Ha nu en riktigt skön vårvecka!
Många soliga kramar


Karin


Follow Karin Lindström

fredag 17 april 2009

Baka baka liten kaka...

Hej på er alla!

Idag blir det ett recept på en riktigt god kaka! På annandagen kände jag att jag åtminstone ville baka någonting till vår "fattiga" Påskhelg. Jag hade visionen att göra en underbar Påsktårta innan jag blev sjuk, nu fick det istället bli en enklare kaka. Eftersom harar hör Påsken till så fick det bli en morotskaka *ler*. Många ägg är det ju i den också och både nyttig och god så egentligen är den ganska perfekt som Påsktårta. Det här receptet har jag fått av en vän och är den godaste morotskaka jag ätit.


Morotskaka

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter


Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tilsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna.


Glasyr med lime


60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Vispa alla ingredienser krämigt och bred allt över kakan.

"Jag hade ingen philadelphia ost och ingen lime hemma förstås, men jag tog turkisk youghurt och en skrubbad madarin istället denna gång. Det gick också jättebra, dock blev glasyren lite lösare".
Den är jättelätt att göra och har en rykande åtgång kan jag lova!

Ha nu en härlig vårhelg allesammans.

Soliga hälsningar

Karin

Follow Karin Lindström

onsdag 15 april 2009

Syrener...

Syringa Vulgaris, vit bondsyren

Idag måste jag bara visa er hur fina syrenkvistar blir när man sätter dem i en vas inne. Hos Tidsmästarinnan såg jag detta och var bara tvungen att prova. Jag undrar hur länge det dröjer innan de vissnar, för jag har svårt att tro att knopparna skulle kunna slå ut. Men vem vet, det kanske de gör och det vore ju underbart!
Ivilket fall kommer jag att plocka in fler syrener för dem har vi både gott om och det blev ju så fint, eller hur!


Ha det så gott i vårsolen mina vänner!

Många kramar

Karin

Follow Karin Lindström

tisdag 14 april 2009

Nu växer det så det knakar...




Här låg min kära make och njöt när jag låg inne och var sjuk *ler*. Nej så har det inte varit, men jag blev så full i skratt när jag såg att solstolen var framme. Det är inte många gånger per år som någon av oss ligger i den. Faktum är att vi inte hade några solsängar/stolar tills för ett par år sen, och då har vi bott här i 11 år. Med stort hus, många uthus och stor trädgård så blir det inte mycket vila, och lägger man sig så kommer man snart upp på fötterna igen för det är något som man kom på att göra eller någon som pockar på uppmärksamhet. Om han nu låg i den en liten stund i helgen så unnar jag honom det verkligen så som han har fått passa upp på oss i sjukstugan! Ni ser ju i bakgrunden att skottkärran är framme och fönstren i orangeriet är borttagna för kittning, ett lite bevis till hans fördel *ler*.








Den översta bilden är min kejsarkrona förra måndagen och denna tog jag när jag äntligen var ute på en runda igår. Nu kan man verkligen säga att det växer så det knakar, det är inte klokt vad mycket det hänt under Påsken. Kejsarkronan dök upp hos oss några år efter vi köpt huset, jag har ingen aning om den vilat eller kommit hit med någon fågel men trivs gör den och det blir bara fler och fler blomstänglar.




Kejsarkrona Fritillaria imperialis L


Så här stor och vacker är den när den blommar!

Med dessa bilder önskar jag er en bra start på denna hos oss Påsklovsvecka!

Många varma kramar

Karin

Follow Karin Lindström

måndag 13 april 2009

Påsken som inte blev som vanligt!



God fortsättning, eller säger man glad fortsättning om den Glada Påsken!
Hos oss solen strålat och det har varit det mest underbara Påskväder man kan tänka sig. Själv har jag legat nerbäddad i sängen sen i torsdags med något som liknat influensa! Jag har inte ätit på tre dagar och har missat både Påskmaten och festligheterna. Om jag kommit upp på mina darrande, värkande ben och gått ut en stund så har jag dragit mig in igen för den starka solen har mest varit smärtsam i mina ögon. Ja denna Påsk blev inte alls som vi önskat oss. Dessutom, och nu vågar jag knappt säga det här så jag viskar, har min lillkille dragits med hög feber igen och min stora kille har varit förskyld, men i alla fall ganska pigg mot oss. Min kära make har gjort det bästa av situationen och städat och pyntat lite för sig själv här *ler*. Han har försökt att plocka fram olika goda rätter, och godsaker som ingen av oss ätit. Fy vad det varit ledsamt, men nu känner jag mig mycket bättre och det blir nya tag och många fler Påskhelger framöver.
Jag hoppas verkligen ni haft en mycket bättre helg, och jag vill tacka er för alla fina hälsningar jag fått. Jag blev så glad när jag öppnade datorn igår för första gången på flera dagar, ni är för goa allihop!
Vi ses igen snart, för nu är jag på banan igen!
Många kramar
Karin

måndag 6 april 2009

Lite påsk i matrummet...


Hej på er alla!

Vilket underbart vårväder vi har, jag kan nästan inte tro det är sant. Jag måste erkänna att jag har lite svårt att vara inne nu. Vädret, trädgården och solen lockar väldigt mycket!

Vi har ett litet bord i matrummet som är perfekt att skapa stämningar vid efter säsong. Här har jag pyntat lite påsk. Vårlökar är ett måste hos mig, och nu har de ju börjat komma upp i trädgården. Jag köper en hel del tidigt på året som jag gräver ner nu när tjälen gått ur marken. Då passar jag även på att gräva upp några av de nya som kommer upp och sätter dem i krukor både inne och ute. Nu känns det onödigt att betala för lökarna när de finns i trädgården, och dessutom delar jag på tuvorna som vuxit sig stora och sätter ner dem på ett annat ställe när de blommat över. Ett njutbart sätt att få fler blommor i trädgården!




I en gammal lerkruka har jag planterat snödroppar. Jag använder ofta gamla glasfat till krukorna, det är så vackert ihop. Som dekoration tog jag lite björkris och några vaktelägg.







En gammal skål på fot blir perfekt bas i stillebenet. Den är fylld med glas och silverägg. Även här har jag gjort en krans av björkris. Med mina stora silverpokaler, lite ljuslyktor och några ägg blev det enkelt påskfint här!






Påskägg med gott innehåll till herre och fru i huset. Bäst att sätta band runt dem om suget blir alltför stort innan det är dags! Jag är en hopplös gottgris och kan äta nästan vad som helst som finns hemma *skrattar*.
Nu försöker jag ändå låta bli allför mycket godis så det lilla är till mig :)


Jag önskar er alla en underbar start på denna vår & påskvecka!
Många soliga kramar
Karin
Follow Karin Lindström