fredag 31 juli 2009

Borta bra men hemma bäst!




Hej på er alla, nu är vi hemma igen.


Vi har varit i Småland på High Chaparral med våra killar och när vi var där nere så blev vi så sugna på att se Österlen igen. Vi bilade till en underbar strand i närheten av Stens Huvud och stannade sen över natten hos våra vänner mitt i Österlen. Nästa dag bar det av till fiskaffären och bagaren och sen fick vi en underbar dag på Borrby strand. Mot kvällen åkte vi och fikade på Olof Viktors i Glemminge innan vi bilade den långa vägen hem. Knappt två dagar men ändå fick vi se några av de sakerna vi tyckte mest om förra sommaren. Bilderna är från Olof Viktors som är en dröm för en estet som mig. Den underbara gamla Skånska gårdsbilden, dofterna, smakerna och atmosfären mitt i det skånska landskapet det är paradiset för mig.

Väl hemma igen så måste jag ändå säga *borta bra men hemma bäst*, men de platserna vi såg ligger inte långt efter! Österlen, we love you!
Ha det nu så bra alla rara vänner och tack för alla era kommanetarer. De glädjer mig verkligen ska ni veta!

Soliga hälsningar

Karin

lördag 25 juli 2009

Picknick...


Plötsligt var alla molnen borta och det blev en härlig och varm kväll, perfekt för en picknick i det gröna! Cykeln står packad, det är bara att dra iväg.






Hej på er alla, hoppas ni har det bra där ni är. Det är så kul att få hälsningar från småländskan som är i Stockholm, skånetösen från Dalarna och norrländskan från Västkusten. Nu är det verkligen semester i Sverige. Hos oss känns det som allt annat än semester just nu. Ni som känner mig vet ju att jag har svårt att resa bort när det är högsäsong i trädgården *ler*. Nu mognar alla bär samtidigt och vi har har fullt upp med att plocka det som vi vill använda. Krusbär, röda/svarta vinbär, hallon, körsbär har vi i vår trädgård och skogen är dessutom full med blåbär och kantareller.
Idag har jag gjort ett riktigt maratonlopp i hallonlandet och plockat säkert 6 kg hallon. De ligger nu i frysen för jag hade ingen lust att koka sylt just idag. Jag har läst att nästan inga c-vitaminer försvinner när man fryser bär och det tar vi fasta på. Det är ju skönt att välja sina dagar vid spisen och inte behöver det vara de soligaste! Däremot var jag tvungen att baka lite fast det gjorde jag igår!


Jag såg ett recept på de smaskigaste amerikanska Blueberry Crumb Bars. Nu när vi fått blåbär var jag bara tvungen att prova och jag kan lova att de var ljuvliga. Kakor som bakas i panna som man kan skära i bitar är perfekta. Lätta att frysa in för att ta fram när någon knackar på! Jag läste att de var godast när man tog dem från kylen och det kan jag hålla med om. Där står mina nu och jag har nog varit där minst två gånger, okey tre gånger da och nallat lite *hoppsan*!

Här kommer receptet som inte alls var svårt att göra. Jag har översatt det och bara bakat det en gång och jag blev nöjd med resultatet.



Amerikanska Blåbärs Rutor



2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Ca 7 dl vetemjöl
225 g smör
1 ägg
1 krm salt
Skal och juice från en liten citron
1 liter färska blåbär (minst)
1 till 1 1/2 dl strösocker beroende på blåbärsmängd
4 tsk majsstärkelse (majzena)

sätt ugnen på 190°

Till pajdegen
Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Rör i salt och citronskal. Använd en gaffel och hacka i smöret skuret i kuber och ägget, degen ska bli smulig. Jag använde matberedare och körde tills det blev ganska stora smulor. Lägg hälften av degen i en form ca 20*30 cm. Min klädde jag med smörpapper, det var jättesmidigt annars bör den nog vara smord.

Ta en ny skål och blanda socker, majzena och citronsaft (jag tog saften från en halv citron och det blev perfekt, det är ju citron även i pajdegen). Blanda försiktigt i blåbären och sprid sen ut allt över pajbottnen. Häll resten av smuldegen över blåbärslagret.

Baka mitt i ugnen ca 45 min eller tills smulorna har fått en fin brun färg. Kyl helt innan de skärs i rutor.



För att göra bitarna lite fina till picknicken så skar jag dem i rektanglar och klippte till remsor av tårtpapper och la dem i. Nu fick alla en egen liten bakelse med fint papper att hålla i! Tårtpapper är ett alltför bortglömt papper här i huset kände jag när jag höll på *ler*.





Här ligger vär mysiga katt Sixten och gosar sig. Ska jag vara ärlig så kom vi inte längre än till vår egen gräsmatta med picknicken, men det var inte fy skam det heller *ler*.

Ha det nu så skönt alla rara vänner och baka gärna lite, det gör alla glada!

Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström

tisdag 21 juli 2009

Loppis fynd/Vintage finds...


I helgen var jag på auktion. Det blir inte så ofta så det är extra roligt när man kommer iväg. Jag hade spanat in mig på några riktiga gobitar redan på visningen dagen innan, men det var tyvärr fler som hade det *ler*. Vissa saker blev hutlöst dyra. Brukar det springa iväg för er också ibland? Man ska ju sätta en övre gräns för sig själv, men jag lyckas inte alltid hålla den. Jag blir lite ivrig ibland!

Som med dessa tre mormorskuddar som tillslut hamnade hos mig i alla fall. Det var en uppköpare med antikaffär i närliggande kommun som också skulle ha dessa. Påhejad av flera "vanliga" auktionsbesökare gav jag mig inte! Lite dyra blev de, men inte om man tänker på allt arbete som är nedlagda på dem. De är alla handbroderade och handsydda i siden och sammet. Jag betalade ca 150 kronor styck för dem jämför man det med att bara innerkudden till mina runda kuddar i bloggshoppen kostar 160 kronor styck så är det ju inte så mycket pengar.

Den sötaste bakelsen/skapelsen hamnade i mitt nyinredda vardagsrum. Där passar den fint med de andra puderrosa kuddarna i linnesoffan.

På visningen sprang jag ihop med Viktoria, Loppberga. Vi tyckte båda att kuddarna var underbara. På auktionens loppis hittade vi även den här glasbrickan. Båda föll även för den, men priset var lite högt för att vara på loppis där allt kostar 15-2o kronor. Jag tänkte på den hela vägen hem och var tvungen att åka dit direkt på auktionsdagen. Där stod den kvar och nu slog jag till, 200 kronor fattigare blev jag. Den är mycket finare i verkligheten, mina bilder gör den inte rättvisa. Den står nu på vårt matbord och jag känner redan att den kommer att vara min favorit länge.




Tänk vad det är kul att fynda!

Hoppas ni alla har en skön sommar. Ute blåser det ordentligt ikväll. Hoppas att molnen blåser bort så vi får en solig dag imorgon!

Ses snart igen!
Varmaste kramarna

Karin

Ps Viktoria, hamnar soffan hos er så har jag fler kuddar än vad jag behöver, många fler *ler*.


Follow Karin Lindström

lördag 18 juli 2009

Mormors knappar...



Underbara lata sommardagar och långa ljusa kvällar. Det är så skönt att vara ledig nu och bara vara. Jag är ingen kvällsmänniska, men nu har t o m jag svårt att sova. När jag är ledig så kommer inspirationen smygande och jag måste bara göra något av idén som jag fått. Så var det med det här armbandet. Inspirerad av mina bloggvänner som gör armband ville jag också prova.

Spetsen kommer från min mormor Lilian och det gör även alla knappar och pärlor. Jag ärvde en sekretär av henne med många underbara saker i lådorna som hon har sparat ihop under hennes liv. Allt ligger prydligt grupperat efter färg eller sort.

På mitt armband har jag sytt fast fullt med gamla vintageknappar och pärlor på spetsen. Pärlorna kommer från hennes halsband som gått sönder och inte blivit omträdda. Som knäppning har jag satt svarta gamla hyskor. Jag började när klockan närmade sig tolv och kunde inte gå och lägga mig förän jag sett hur det blev klart. Det blev riktigt fint och jag har faktiskt redan gjort ett till lite smalare.

Bada, pyssla, baka eller bara vara. Det är så sommardagarna ska vara!
Ha nu alla en fortsatt skön sommar!

Många varma kramar
Karin

Follow Karin Lindström

onsdag 15 juli 2009

Jag kan inte vänta...


Jag kan ju som vanligt inte hålla mig. Jag måste bara visa er hur det kommer att bli i bagarstugan. Det blir en hel vägg med hyllor från golv till tak med dörrar av gamla fönster som vi har fått över. Varför de inte blivit använda till något beror på skicket. Flera glas är trasiga och de är krackelerade och ganska dåliga. Men som dörrar i ett uthus duger de gott, i alla fall efter lite omvårdnad!
På bilderna har jag ställt in ett av dem så kanske ni kan få en känsla av hur det kommer att bli. Som ni ser så har jag redan flyttat in en massa burkar och annat. Inte kan jag vänta på att allt ska bli klart inte *ler*.



Ivrigheten hat jag ärvt efter min mamma. Har vi kommit på något så är vi praktsikt taget redan där direkt. Det är ju så roligt att se hur det blir och så tråkigt att vänta tills allt står klart. Målat kommer det troligen inte att bli, men det är fint ändå och som sagt det är i uthuset.

Ha nu en fortsatt härlig sommarvecka alla mina kära vänner. Hos oss strålar solen så idag blir det inget mer pysslande, bara sol och bad!

Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström

måndag 13 juli 2009

Klättrande kändis...



Idag blir det lite mer trädgårdsbilder från mig. Den här kära rosen känner nog de flesta av er till. New Dawn är en av de mest kända klätterrosorna i Sverige, och det kan jag verkligen förstå. Den växer bra, håller sig frisk och blommar rikligt. Min sitter på gaveln till vår gäst stuga så tyvärr ser jag den inte från vårt hus eller uteplats. Men när jag går ner i min trädgård där mina trädgårdsland ligger så måste jag alltid stanna till en stund och beundra den. Några som njuter av den desto mer är de små fåglarna som bokade De lux sviten i vår trädgård. Här bor de kungligt med blomprakten alldeles inpå knuten *ler*.

Jag hoppas ni har det skönt i sommar Sverige. Vädret är väl sisådär, men idag har vi mest haft sol och det är riktigt varmt och skönt. När det varit lite sämre väder så har vi passat på och fixat lite. I vår bagarstuga där jag har alla mina trädgårdspryttlar och syltburkar ska det bli en vägg av platsbygda skåp där allt kan få plats. Min kära make håller nu på att bygga stommarna och till dörrar blir det gamla fönster. Det kan nog bli riktigt fint. Ja ska visa er när vi kommit lite längre.

Ha det så bra!
Många kramar

Karin

fredag 10 juli 2009

Klipp,klipp...

Hej på er alla!
Många blommor har blivit helt förstörda av allt regn. Jag har klippt bort fula blommor från både rosbuskar och pioner och räddat några som håller på att blomma över. De håller sig ytterligare några dagar om man klipper ner skaften och lägger dem i skålar. Så brukar jag även göra med buketter som börjar tröttna. Det går alltid att rädda några så man får njuta av dem några dagar till.



Ute la jag rosor och ett flytljus i ett stort keramikfat. Även om vi inte kan sitta ute på kvällarna så ser det jättefint ut inifrån verandan.

Igår trodde jag att jag skulle hinna göra ett inlägg och laddade in lite bilder, men jag hann aldrig. Nu när jag öppnade datorn igen så var de publicerade! Så till er som tyckte det var lite konstigt att jag inte skrivit något, eller att bilderna låg i en konstig ordning så här hade jag tänkt att det skulle bli. Det var nog en av herrarna här i huset som ville vara lite hjälpsam. Själv satte jag teet i halsen när jag såg hur min blogg såg ut *skrattar*.

Ha nu en fortsatt skön helg mina vänner, och lämna inget öppet i datorn. Man vet aldrig vad som händer!

Många kramar

Karin

onsdag 8 juli 2009

Sommar i vardagsrummet...



Nu när det är lite sämre väder ute känns det skönt att få lite gjort inne också. Jag blev sugen på att ha lite nya färger i vårt vardagsrum efter att jag plockat in ljusrosa pioner där. Jag hade två puderrosa kuddfodral sen några år tillbaka. De fick komma fram ur gömmorna nu och ge lite rosa skimmer åt rummet *ler*.




Bilderna är lite mörka, här har det mest regnat idag. När jag plockade i skåpen hittade jag även vita silduksgardiner som jag har här inne ibland. Kanske sätter jag upp dem, de silar soljuset så vackert.


Appropå solljus så skuggar spröjsen från våra fönster sig på vår gamla kakelugn. Lite sol har vi i alla fall fått idag mellan varven! Fällbordet som jag nyligen upptäckte var ett fällbord står fortfarande kvar här. Det är så vackert så nu får det pryda vår sal som man sa förr.


I den här läckra väskan har jag min bärbara, den är nästan som en silverfärgad aftonväska. Den kommer från Ceannis och är kanske lite onödig men gör mig så glad. Den verkar dessutom passa mina bloggrutiner bra, sitter mest vid datorn från 23 och framåt nu för tiden!



I de fina lassimuggarna sitter just nu några kvistar från min Maidens Blush. Det doftar ljuvligt i hela vardagsrummet. Det är så synd att de blommar som mest när det bara regnar. Men då får man istället fylla rummen med blommor och njuta inne.

Ha nu alla en fortsatt skön vecka trots vädret!
Varmaste kramarna

Aftonbloggerskan
Karin

Follow Karin Lindström

måndag 6 juli 2009

Flädersaft...


Idag gör jag ett litet snabbinlägg från köksregionerna. Hos oss och uppåt i landet är det hög tid att plocka fläder nu, på många ställen är det kanske redan försent. Jag har i alla fall plockat av vår buske och satt en sats saft. Det är så gott med flädersaft på sommaren. Jag tycker annars saft är lite för sött, men denna eller citronsaft är både läskande och gott. Det är ju ganska många citroner i så lite lika blir de ju förstås.

Den är jättelätt att göra och den är användbar till många saker. I olika bakverk och efterrätter eller som drink blandat med tex lite vitt vin eller gin läste jag någonstans.

Flädersaft

40 fina klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 liter vatten
1 1/2-2 kg strösocker
50 gram citronsyra



Klipp bort ganska mycket av de gröna skaften på blomklasarna. Lägg dem i ett kärl stort nog att rymma minst fem liter.

Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor och lägg dem tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock. Låt saften stå svalt i tre till fyra dagar och rör om då och då.

Sila saften och häll upp den i mindre behållare som tål att frysas. Saften håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (cirka 2 kilo till denna sats) och ev något konserveringsmedel.


Tips: Det går att frysa nyplockade klasar med fläderblommor om man vill koka saft senare under året. Rensa dem innan du fryser dem och tina dem inte innan du gör saften. Blanda ihop den direkt annars får flädern en ful brun färg.





Ja bara färgen på saften är härligt läskande. Inte för att det behövs nu direkt, fy vad kallt och trist det är. Vi får hoppas att de varma dagarna snart kommer åter och att vi får dricka många glas flädersaft med is i *ler*.

Ha en fortsatt skön sommarvecka!

Kramar

Karin

Follow Karin Lindström

lördag 4 juli 2009

Älskade jordgubbar...

Fragaria x ananassa


Är det något som jag älskar så är det jordgubbar. De är jättegoda att äta som de är eller tillagade. Varje sommar åker vi till Klippinge självplock i Stallarholmen. Det är en mysig liten utflykt med familjen och alla klarar att plocka de underbara röda bären. Det brukar bli fler vändor dit för de har en strykande åtgång här i huset.

Idag när det är lite mulet passade jag på att göra lite jordgubbsmarmelad. Jag hittade ett recept i en kokbok som Elisabeth Johansson skrivit. Älskade jordgubbar från drink till dessert heter den och är en perfekt bok så här i jordgubbstider. I den finns det många andra goda recept som jag provat.




Den här gången blev det jordgubbsmarmelad med rosenblad. Alla rosor i vår trädgård svämmar över av blommor så det passade extra bra tyckte jag. Vid vår uteplats på baksidan blommar just nu vår Maidens Blush som mest. Den doftar så underbart så den fick bli smaksättningen denna gång.



Jordgubbsmarmelad med rosenblad

2 liter jordgubbar
1 liter syltsocker
1/2 dl vatten
1 dl rosenblad från trädgårdsrosor *obesprudade*
eller från nyponrosor
2 droppar rosenvatten

Snoppa och skivar jordgubbarna. Lägg dem i en rostfri kastrull tilsammans med sockret och häll på vattnet, rör om och koka upp. Låt sjuda ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt rosenblad och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med rosenvatten. Häll upp den vackra marmeladen på väl rengjorda burkar, ca 3 stycken.

Elisabeth tipsar om att servera marmeladen på ett gott rostat ljust surdegsbröd eller rostat valnötsbröd med färskost.


Den blev riktigt god och uppskattades av både stora och små herrar här i huset.
Jag köper alltid på mig vackra gamla konservburkar på loppisar. Det är både roligare och finare att fylla dem med det man gjort. Knyt ett vackert band om burken så har du den mest uppskattade presenten.

Det är verkligen mysigt att vara ledig så här års och stöka lite i köket. När man är klar så känner man sig så där skönt nöjd när skafferiet fylls med det man själv gjort!

Ha nu alla en fortsatt skön sommarhelg och åk och plocka lite *gubbar* det är verkligen trevligt *ler*.

Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström


torsdag 2 juli 2009

Stjärnflocka...

Astrantia major

Stjärnflocka
är en av mina absoluta favoritblommor i vår trädgård. Jag planterade de första för två år sen och nu kan jag inte tänka mig att vara utan dem. I rabatterna väver de sig in bland andra växter och ger en mjuk fyllighet. Den lär ha varit en av Linnés favoritblommor och kallas ibland för Linnés döttrar. Min trädgårdsälskande väninna kallar den Mormors brosch och visst ser den ut som vacker gammal brosch. Jag har en sort som är mörkare purpurfärgad och heter Claret. Den kan ni se i vasen på bilden med mig från marknaden i ett tidigare inlägg.



V
acker i färgen är även klematisen Hagley Hybrid som växer vid ett av våra uthus. Blommorna är svagt rosa/lila och stora och vackra. Snart är busken full av blommor, klematis är verkligen tacksamma.




Sista bilden fick bli ett hav av min underbara stjärnflocka!

Hoppas ni alla har det bra i sommarvärmen, vilken värmebölja det är. Idag har nog vi haft den varmaste dagen hittills. Nu såg det ut som om vi kunde få lite regn i helgen, vi får väl se. Det vore ganska typiskt nu när många börjar sin semester äntligen, men regnet skulle verkligen behövas. Här är det ordentligt torrt.

Ha en fortsatt härlig sommarvecka!

Många varma kramar

Karin


Follow Karin Lindström

onsdag 1 juli 2009

Ljuvliga pioner...

Hej på er alla i sommarvärmen! Vilka underbara dagar vi har, jag kan knappt tro det är sant. Igår började äntligen mina älskade gamla pionbuskar att blomma. Jag vet inte vad de heter, men de är svagt puderrosa och doftar underbart! Jag har tre stycken rejäla buskar som säkert funnits i denna trädgården länge.



Här har några fått komma in i vardagsrummet och sprida den ljuvligaste av dofter. De står på ett litet bord vid kakelugnen tillsammans med en sifon och en gammal sliten skåpdörr lutad mot väggen. Vilka underbara färger, nu blev det här min favoritplats i huset. Resten ser ut som ett bombnedslag. Jösses, tvätt och stykhögarna bara växer och golven gör ingen glad. Man vill ju bara vara ute om dagarna och inte inne och städa *ler*. Är det likadant hos er?




Ha nu alla en fortsatt underbar sommarvecka, och njut av de enkla sakerna i livet!

Soligaste kramarna

Karin