måndag 31 maj 2010

Pumpen!

Den gamla brunnen på vår gård är sen länge sinad men pumpen står kvar som ett minne från förr. Hinken fylls inte längre av vatten, nu är den fylld med blommor istället. Här hämtades förr vatten till både hus och ladugård. Tänk vilket släpande det måste varit!

Min svärmors lantställe hade en liknande pump där hon hämtade allt vatten. Känner du någon som har en brunn med en gammal pump?

Ha en bra dag!

Kramar/Karin

söndag 30 maj 2010

Mors dag!

Liljekonvaljerna brukar komma till Mors dag här i mälardalen. Mina har jag fått av min älskade mamma, hon hade en hel hink med sig när hon var hos oss häromdagen.
Nu har jag fyllt mitt hus med flera underbara buketter och det doftar ljuvligt!
Tack snälla mamma!

En stor kram till alla mammor idag!

Karin

fredag 28 maj 2010

Teak och rosor...


Jag blev så inspirerad av min rosenmönstrade lampa så jag gick loss på ett av mina loppisfynd som stod och dammade i ett av uthusen.

För ett tag sen sprang jag på den här vintage kontorsstolen. Egentligen vet jag inte varför jag fastnade för den, den hade ett smutsigt, orangerutigt, stickigt ulltyg med brännhål i. Visserligen original, men inte speciellt attraktivt. Jag gillade trästommen och tänkte förstås att jag kunde klä om den någon gång. Hm, ja just det någon gång. Nu håller jag på att ta tag i alla någongång saker. Det blir inte bättre att man gör saker senare det blir bara senare, så nu händer det grejer här i huset *skrattar*.

Jag har ju ett och annat vintagetyg i mina samlingar och jag valde det här rosenmönstrade till stolen. Jag tror det är en ganska tålig färg, här hemma har vi mest jeans och ni vet ju hur de kan färga av sig;) Jag är jätteglad för min rosiga kontorsstol. Den kostade 50 kronor plus lite tyg och nu lyfter den hela mitt arbetsrum.

Men jag är kanske gladast för att jag gjorde slag i saken och klädde om den. Ibland undrar man varför man dragit sig för vissa saker när det gick så lätt när man bara började *ler*.


Ha det gott!
Varma kramar

Karin

torsdag 27 maj 2010

Äppelblom!

Idag står äppelträden i full blom, det är verkligen vackert ute nu!

Min älskade mamma är på väg till oss så snart ska vi sätta oss under ett av träden och fika. I går kväll doftade det helt underbart när man gick i närheten av blommorna. Nu är det bäst att njuta medans de finns kvar, snart är det över;)

Ha en bra dag!

Kramar

Karin

onsdag 26 maj 2010

Rabarberpaj!

Jag har en kokbok som jag älskar, smulpajer av Elisabeth Johansson. Den är min favorit både för att jag tycker att smulpajer är så gott och för att boken är fylld av helt underbara recept och de vackraste bilder, speciellt om man gillar gammalt porslin som jag gör. Får jag fresta med Smulpaj med vit choklad och jordgubbar, rabarberpaj med mandeltopping, dinkelplommonpaj mm. Jag har provat många av recepten och gör dem gärna igen. Jag vill tipsa er om den just nu för jag såg att den fanns på Coop Forum för 79 kronor häromdagen Det är den verkligen värd och jag ångrar att jag inte köpte ett par stycken för att ha hemma till tex värdinnegåva;)


Idag har jag bakat dinkelsmulpaj med rabarber. I Sörmaland pågår just nu Rabarberfestivalen för fullt, så man blir ju lite inspirerad. Den fina rabarberboken köpte jag under den veckan för något år sen. På Söndag kan man tävla med den godaste rabarberpajen på Yxtaholms slott. Ett litet utflyktstips till alla rabarber och pajälskare *ler*.

Ha det gott!
Kramar

Karin

måndag 24 maj 2010

Blommor ute, blommor inne!


Jag kan inte hjälpa det, jag ser blommor och gärna rosor överallt. Kanske beror det på den här lååånga vintern och kanske beror det också på att många av rosorna i vår trädgård har inte klarade den. Mina senaste inköp har antingen varit olika blommor till trädgården, krukväxter eller saker med blommor/rosor på.

Den här rosiga lampan bara stod och väntade på att få komma hem till oss. På loppisen bland en massa annat "sunk" såg den inte alltför rolig ut, men det var ändå något som tilltalade mig. De underbara vintagerosorna på den fina gamla handsydda skärmen förstås *ler*. Den lyser jättemysigt på kvällen och på dagen blommar den minst lika fint *skrattar*. Just nu står den i arbetsrummet som jag håller på att dona lite i. Men här i huset vet man aldrig vart grejerna hamnar tillslut när jag är klar (vilket jag aldrig blir;)

Ha det gott!

Många varma kramar

Karin

söndag 23 maj 2010

Pingst...

Vilken ljuvlig tid det är nu. Det är så vackert ute med alla blommor, det är magiskt!
Jag önskar er alla en härlig och skön Pingstdag!

Många varma kramar

Karin

Ps Tusen tack för alla era rara hälsningar till mig! Jag är verkligen en dålig bloggvän just nu, men jag kommer snart och hälsar på er;)

fredag 21 maj 2010

Recycling...


Jag utövar återvinning här i huset just nu! Jag är en riktig ekorre och samlar på mig massor av bra att ha saker. Saker som kanske skulle kunna vara jättefina som tex en blomkruka eller ett tidningsställ. Lite trasiga saker som jag inte kan slänga, de kan man ju kanske göra något roligt av. För att inte tala om olika möbler som skulle bli jättefina med lite ny färg eller ett nytt tyg! Många av dessa tankar stannar vid just tanken och sen står de och samlar damm i något uthus. Någon som känner igen sig *ler*.

Just därför utövas återvinning i större skala här i huset just nu. Hittar jag ingen användning för saken när jag tittar på den igen och frågar mig varför jag sparade den så åker den iväg.

En plåtburk med trasigt glas har fått några fina blommor planterade i sig i väntan på att bli lagad. Jag har redan köpt glas till den en gång, men hade sönder glaset när jag skulle sätta i det och sen blev den stående. Nu vet jag inte om den kommer att bli lagad, jag tycker den blev jättefin med blommor i *ler*.




Det är allt bra att spara på saker, men mycket bättre när man använder de saker man har. Lite rensning ibland är bara bra. Inga dåliga samveten som står och dammar och så får man ju lite förändring utan att det kostar skjortan *ler*.

Ha en härlig dag!
Kramar Karin

torsdag 20 maj 2010

Tulpantjuv...

Jag har en tulpantjuv i min trädgård! Nej, det är inte rådjuren som ätit av knopparna på dem utan min lilla treåring. Han kan bara inte låta bli att plocka de fina, stora, röda blommorna när han går förbi. Och som barn gör så bryter han av dem med korta stjälkar.

Även om jag sagt till honom att han inte får så kommer han med en hel liten tulpanbukett i sin lilla hand och säger -Mamma, de är till dig. Inte kan man bli arg på honom då, det är ju så rart.

I kväll blir det extra fint dukat i matrummet. Vi hämtade flaskor i olika storlek och satte de korta blommorna i. Även om röda tulpaner inte tillhör mina favoritblommor så blev de i alla fall väldigt fina i matrummet idag *ler*.

Vilket underbart väder vi har! Varje dag är det varmt och skönt, vilken skillnad!

Ha en riktigt skön dag!


Karin

tisdag 18 maj 2010

Vattentank!

Vid den lilla soffan i matrummet saknade jag något att ha tidningar och böcker i. Helst skulle det vara något som gick in mellan benen på sidobordet och som inte var för djupt. Då kom jag att tänka på den här kopparbehållaren. Dessa satt förr vid sidan om gamla vedspisar så det fanns varmvatten till hands i köket.

Den passade perfekt, nu har jag ett unikt tidningsställ *ler*. Jag hade en till som också fick komma in från gömmorna. I den planterade jag några "plättar" till fönstret i matrummet. Jag har så smala fönsterbräden där, det går nästan inte att ha några krukor.


Nu fick jag en ny kruka, eller man kanske ska säga blomlåda. Det är alltid kul med lite förändring och extra kul är det när sakerna man samlar på sig kommer till användning *ler*.

Ha en fortsatt härlig majvecka alla ni som kikar in till mig!
Många kramar

Karin

söndag 16 maj 2010

Nässeltid...

Nässelsoppa är något jag alltid vill göra så här på våren. Det är så gott och dessutom jättenyttigt. Just nu serveras den på lyxiga restauranger till dyr peng, och tänk att den kan vi göra själva nästintill gratis.

Här ser ni min gourmetlunch häromdagen med nässelsoppa och en god surdegsmacka. Den är inte alls svårt att göra, det tar bara lite tid att plocka nässlorna. Så här gjorde jag den här gången.

Karin nässelsoppa

1,5-2 liter färska späda nässlor
1 liter vatten
1 tsk salt
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 hönsbuljongtärning
ca 1 dl vispgrädde

Rensa nässlorna och klipp bort de grövsta skaften. Skölj dem väl i kallt vatten.
Koka upp vattnet och saltet i en kastrull. Lägg i nässlorna och förväll dem i 10 minuter.

*Nu ska man egentligen sila av spadet (spara det) och låta nässlorna svalna lite innan man hackar dem fint. Sedan kokar man upp spadet igen och tillsätter buljongtärning och rumsvarmt smör och mjöl knådat till en kula och lägger tillbaka hacket*

Jag hoppade över det här och mixade nässlorna i spadet med min mixerstav. Sen tog jag idealmjöl utblandat med lite kallt vatten och rörde ner i soppan med 1 msk smör och buljongtärningen. Jag kokade upp det och blandade i grädden och smakade av med lite peppar och ev mer salt. Det gick snabbt och enkelt. Skillnaden blir en lite slätare soppa än om man hackar bladen för sig. Det är gott att klippa över lite gräslök och vill man så serverar man soppan med en ägghalva.

Nässlor är riktiga nyttoväxter. De är inte bara nyttiga att äta och torka till te utan jättebra gödsel i trädgården också. Jag gödslar alltid med nässelvatten, det känns bra både för växterna och naturen. Vill ni läsa mer om nässelgödsel, klicka här.

Hoppas ni alla haft en skön helg. Igår var det helt underbart här hos oss med strålande sol och 25° varmt mitt på dagen. Idag är det inte lika fint, men vi har en skön ledig dag till framför oss och bara det är ju härligt *ler*.

Njut av våren och det naturen ger oss. Ha en riktigt härlig dag!

Varma hälsningar

Karin

lördag 15 maj 2010

Gammalt porslin...

Ett vackert gammalt fat som jag fyndat på loppis fick ett nytt uttryck i badrummet. Jag har haft det länge i ett skåp men har inte kunnat göra mig av med det. Tur var väl det, nu blev det genast lite roligare i badrummet igen. Den som spar han har *ler*.

Ha en riktigt skön dag!

Varma kramar

Karin

fredag 14 maj 2010

Pion...

Kommer ni ihåg hur pioner doftar? Jag fick en av min väninna häromdagen och jag kan inte gå förbi utan att stanna till vid den *ler*. Tänk att det är vår och att vi snart kan plocka dem igen, så härligt!

Ha en riktigt skön långhelg!
Många kramar

Karin

Tusen tack Lotta! Jag tycker tröstpriset var den högsta vinsten *ler*

onsdag 12 maj 2010

Lantluft...

Vilken skön känsla att öppna badrumsfönstret och släppa in lite härligt frisk vårluft. Tänk, snart kan vi ha dörrar och fönster öppna hela dagarna. Man känner sig lite instängd under vinter halvåret. Speciellt vi som har innanfönster, många av dessa går inte att öppna. Men snart tar vi bort dem och då ska det vädras i hela huset *ler*.

Ha en bra dag!

Kram Karin

måndag 10 maj 2010

Skir grönska...

Igår var jag på en härlig och inspirerande tur till Stockholm med ett gäng glada tjejer. Vi var bla på Zetas där vi gick länge och botaniserade bland växter och vackra saker. Det är verkligen smakfullt inrett i butiksdelen, mig fick de nästan slita ut därifrån när det var dags för en fika *ler*. Den här underbara lilla blomman var jag bara tvungen att köpa. Inte såg jag vad den heter, vet du? På Zetas hade de satt den i en vacker kruka vid varje mattallrik på ett underbart uppdukat bord. Hos mig hamnade den i en av mina gamla lassiglas vid fågelburen.

Men den finaste saken jag köpte finns inte inne *ler*. Den ska jag fota när det blir bättre väder, fy vad det är kallt och ruggigt. Jag höll på att frysa ihjäl på Zetas och jag är lika frusen idag. Nu får värmen ta och komma tillbaka, eller hur!!!

Nu ska jag elda i kakelugnen.
Ha det gott!

Karin

Ps. Tusen tack Annika och alla ni andra. Vilken härlig dag vi fick;)

lördag 8 maj 2010

Printz Bageri...






Bloggerskan själv fotad av Annika Wilhelmsson

I Stallarholmen, mellan Mariefred och Strängnäs har sedan en dryg vecka Printz Bageri öppnat sitt vedeldade stenugnsbageri med en av Sveriges största stenugnar. Här bakas och säljs det ekologiskt bröd som man även kan avnjuta i en den här härliga kafé delen.

Det blir så mycket trevligare och livet så mycket enklare med ett riktigt gott bröd hemma. Ni ser ju hur glad jag är för detta, jag har redan varit här många vändor *skrattar*. Dessutom kommer det att finnas utbildning i bakning här. Jag gillar ju att baka, men det där med surdeg har jag inte fått någon riktig kläm på än så den kursen ser jag fram emot;)

Den 8 maj öppnade de även en egen butik i Eskilstuna på Kungsvägen 8, den får ni inte missa ni som bor där! Vad jag hörde så åkte de flera vändor och fyllde på i hyllorna så populärt blev det *ler*.

Idag blir det mest innemys, här regnar det för fullt. Men vad gör det när man har något riktigt gott att fika på ;)

Ha en fortsatt skön Lördag!

Karin

fredag 7 maj 2010

Svart...

Igår gick jag loss med den svarta krukfärgen jag köpte hos Zetas på trädgårdsmässan. Det blev riktigt fint och som hon sa i kassan -det är så skoj, man provar på allt möjligt.

Jag tror det blir jättefint att plantera i de svarta krukorna, både grönskan och färgerna framhävs. Nu återstår det bara lite värme så man kan sätta ut lite mer blommor. Jag har hört av fler som köpte färgen redan förra året och att den håller jättebra. Jag kommer ändå vara lite försiktig med underlag, jag vill ju inte att det blir fula ringar.

Nu är jag sugen på att måla lite mer "trista" saker. Visst är det väl roligt att piffa ute också. Jag har tur för jag ska på tjejkul på Söndag med bland annat ett besök på Zetas. Det får kanske lov att bli en flaska till *ler*.

Ha en skön Fredag!

Kramar
Svarta Karin

torsdag 6 maj 2010

Fru Westerlund...


Morgonljuset är så vackert i vårt matrum. Här står en av doftpelargonerna jag köpte hos Slottsträdgården. Jag letade efter Doktor Westerlund, den enda doftis jag känner till men det är en kvinna vid namn Lady Plymouth (kallas faktiskt fru Westerlund ibland) som jag har äran att dela mitt matrum med just nu. Jag är uppvuxen med doftpelargoner och har väl inte direkt tyckt att de är de vackraste blommorna, men nu har jag ändrat mig. Undrar om det har med åren att göra *skrattar*. Jag tycker i vilket fall att de här jättefina och jag älskar doften när man rör vid dem. Sen har ni väl alla hört hur hälsosamma de är *ler*.

Ha en bra dag!
Kram Karin


tisdag 4 maj 2010

Bolstervar...

Ett loppisfyndat bolstervar har fått mig att fixa i matrummet. Nu tar jag bort de svarta detaljerna, jag vill ha ljust och vårigt här inne! Min lillkilles lilla rangliga cykel hänger fortfarande med, fast det går undan i svängarna. Det är kanske tur för den att vi har så höga trösklar här i huset. De stoppar farten lite i alla fall *ler*.

Kram till er alla!

Karin

måndag 3 maj 2010

Musöron...

Vilket underbart väder vi har här i Sörmland, både igår och idag. Vi var verkligen ute hela dagen igår, och det kändes både i ryggen och i de hettande kinderna. Äntligen får man lite färg i det vintertrötta ansiktet *ler*.

Det här vackra magasinet är vår utsikt varje dag från köksfönstret och framsidan av huset. Jag älskar taket och formen på det, visst är det fint.


När björken har musöron är det dags att beskära rosorna heter det, så nu är det hög tid här. Jag har tagit de flesta i helgen och har nu rivsår lite överallt. Den här vintern är det flera som dött, eller åtminstone nästan. Jag har tagit ner min stora New Dawn nästan helt. Det är i alla fall en gren som är lite grön längst ner, de andra var heldöda. Jag har läst att det är lika hos många av er, det är så tråkigt men inget man kan göra.



Längs vägen stod den stora ladugården som tillhörde vår gård. När den revs på 1950-talet planterades en rad med björkar där istället. Jag älskar björkar! De är nog ett av de vackraste träden, speciellt nu när de börjar slå ut. De skira gröna bladen mot den klarblå himlen det är vår det *ler*.

Jag önskar er alla en riktigt skön start på den här vårveckan och maj månad!

Soliga hälsningar

Karin

lördag 1 maj 2010

Vårglädje...


Hej på er alla, hoppas ni har en skön helg!

Nu har våren kommit igång på allvar. Gräset växer och i det blommar det fullt med vårlök. Det är en ljuvlig tid nu och en månad framåt.

Här ser ni baksidan av vårt hus med grusgången ner till orangeriet. Glasverandan med den härliga trappan skymtar till vänster och mittenfönstret är vårt matrum. Den högra utbyggnaden är vår underbara tvättstuga som vi byggde till samtidigt med glasverandan. Ovanför glasverandan skymtar min stora sons rum. Han har det största rummet med den vackraste utsikten i hela huset *ler*.


Sixten njuter av våren han också. Här har han precis tagit sig upp från en mysig tupplur bland blommorna. Han är jättetrött hela dagarna, för han är ute om nätterna och jagar sork och annat som han tycker är gott;)


Påskliljorna blommar lite sent i år, men vad gör det. Just nu är alla blommor ett mirakel och jag gläds så åt de jag hittar, och det blir fler och fler för varje dag;)

Ha en fortsatt härlig helg!

Kramar Karin