Hembakat är väl oslagbart både när det gäller kakor som matbröd. Det senaste är inte något jag brukar baka så mycket men nu under hösten har jag bakat det mesta av vårt matbröd. Det blir ju så mycket godare för att inte tala om billigare och så har man ju koll på tillsatserna:)
Det här brödet är både lätt att baka och gott. Dessutom behöver man ingen assistent, bara en bunke. Det blir så god smak med valnötterna och det passar kanske extra bra nu i nöt och jultider. Receptet är Anna och Fanny Bergenströms och kan inte misslyckas.
Valnöts bröd
Det blir ett ganska litet bröd så har du ingen liten form dubbla receptet.
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt
2 msk olja
100 g hackade valnötter
2 1/2-3 dl vetemjöl
1 msk smör till formen
Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Häll på några msk av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och rågsikten. Låt blandningen stå några minuter.
Rör ner olja och vetemjölet samt de grovhackade valnötterna. Arbeta ihop degen och knåda den lätt med en trägaffel i bunken. Lägg över en handduk och jäs degen ungefär 1 timme. Smörj under tiden en liten form, ca 1,2 liter med lite mjukt smör.
Knåda den jästa degen lite lätt på mjölat bakbord. Baka ut till en tjock rulle och lägg ner den i formen (blir degen lös knådar jag den lite lätt i bunken, sen häller jag ner degen i formen och formar till den). Jäs sedan det utbakade brödet i ungefär 30 minuter. Snitta brödet med en vass kniv, några snitt på snedden.
Grädda brödet mitt i ugnen i 200 ° ugnsvärme ca 30 minuter. Låt det svalna väl täckt av handduk.
Kanske kan det smaka till helgens adventsfirande, eller så kan du slå in brödet i en fin kökshandduk och ha med som visitpresent.
Baka baka liten kaka. Mjöla den pricka den och skjuts in i ugnen *ler*!
Många varma hälsningar från julköket!
Karin
13 kommentarer:
jap, så är det.... nu bara måste jag baka ditt bröd... har allt hemma... så nu sätter jag igång... tack förinspirationen... Du är väl medveten om vad du sätter igång så här påmorgonen.... ler Kram Jeanette
Åh valnötsbröd som är så gott. Ditt recept ska jag spara! Karins valnötbröd!
Kram Marina
Mums! Nu blev jag hungrig igen... hembakat bröd är något av det godaste som finns!!!
Detta blir ett recept att lägga i receptpåsen...(jo, det är sant, jag samlar mina recept i en 3-liters plastpåse och den är knökfull!!)
Ha en bra dag!
Kram
Willewira
Åhhh... det ser jätte gott ut. Igår bakade jag råglimpor får nog göra några valnötsbröd också.
Ha en bra dag och tack för receptet!
Kram
Det receptet skriver jag ut. Det lät väldigt gott! Jag älskar nötter och speciellt valnötter... Kan inte bli bättre... Kram Stina
Alltid lika gott med hembakat..Dofterna som sprids i huset när någon bakar är det bästa som finns..Kram Susanne
Åh det såg gott ut och snygg bild oxå!:) Tack för din kommentar om skåpet! Kul att du gillade det!:) Kram
Brödet låter gott! Ska provas! Jag brukar vara bra på att baka vårt matbröd men den här hösten har jag kommit av mig... Har ett recept på pepparkakslimpa ligger, från bloggen bagarstugan, det kanske är dags på fredag när jag är ledig!!!
/Ulrika
Mums så gott det låter och ser ut! Annas (och Fannys) böcker/bilder/recept är verkligen fantastiska. :) Härliga bilder från ert juliga kök också. Ser så mysigt ut och dina bilder är verkligen fina. Jag gillar också hyacinter även om jag är lite känslig för den starka doften. Hoppas allt är bra med dig och att du/ni har en fin december/adventstid!
Kram från Karin
Dette såg veldig godt ut! Tusen takk for at du deler oppskrift. Dette skal jeg jammen prøve til jul:o)
Ha en fin morgendag.
Klem fra Solveig
Hej Ulrika!
Tack för din hälsning! Vilket spännande recept, jag ska genast se om jag också kan hitta det. Annars kanske jag kan få tigga det av dig:)
Ha en fortsatt mysig vecka och baka lite på freda. Det är ju så mysigt när det doftar gott och blir varmt i stugan:)
Kramar
Karin
Har kikat på det receptet men aldrig haft just valnötter hemma :O
Men nu till jul så... låter ju himla gott!! Härlig bild!
Kram
det ser både smarrigt ut och låter enkelt, och sådant gillar jag!
jo, jag brukar lägga in strömmingen. oftast blir det fyra olika sorter - senapsströmming, lökströmming, vitlöksströmmming och äpple-curryströmming. mmm, det vattnas i munnen när jag tänker på det ;)
ha en mysig torsdag!
kram
ingela
Skicka en kommentar