söndag 15 november 2009

Enkelt lantbröd...

Här är det goda brödet jag bakade i Fredags. Jag är verkligen inte bra på just matbröd men det här har lyckats flera gånger. Så kära vänner, känner ni för att baka så här innan advent så blir det här brödet jättegott.

Receptet kommer från Anna och Fanny Bergenströms bok Kärlek, oliver och timjan.

Enkelt Lantbröd

Till ett stort bröd
1/2 paket jäst (25 g)
2 rågade tsk salt (jag tar ca 1)
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl (jag brukar byta det mot dinkelmjöl fullkorn)
6-7 dl vetemjöl
ca 1 dl vetemjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet. Blanda i grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta ihop degen med en trägaffel. (Jag använder assistent) Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i ca en timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen och arbeta degen ett par minuter i bunken, (här sätter jag tillbaka degkroken och använder assistenten när jag blandar ett par minuter i bunken). Tippa ut degen på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Forma degen till ett stort bröd och flytta över brödet till plåten. (Blir degen väldigt lös så jag hoppar över det momentet och häller ut den direkt på plåten. Där formar jag brödet ovalt och fint.) Skär några snitt i degytan med riktigt vass och tunn kniv. Jäs brödet i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.
Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 ° och grädda tills brödet sammanlagt gräddats 40-50 minuter. Låt gärna brödet svalna på galler. Skär helst inte i brödet förrän det kallnat helt.


Det blir ett härligt bröd med ganska mycket hål i och knaprig yta. Här har vi provat varsin bit med en god närproducerad leverpastej med smörgåsgurka på. Baka matbröd är inte alltid lätt, men nog känner man sig nöjd när det doftar nybakat i stugan:)

Det finns nog inga kokböcker (förutom Arlas broschyrer) som jag använder oftare än de av Anna och Fanny Bergenström. Nu i november kommer deras nya kokbok som handlar om desserter, den ser underbar ut. Fannys bilder är så vackra man vill prova allt. Den blir ett säkert julklappstips till mig *blink,blink*.

Lycka till med baket och vi ses snart igen. Kanske inte imorgon men man vet aldrig:)

Varmaste hälsningarna
Karin

Follow Karin Lindström

20 kommentarer:

Kicki sa...

Åh det såg gott ut.
Jag är INTE bra på att baka bröd, men det är ju så gott med hembakat bröd.
Har tyvärr inte någon assistent, fast det går säkert att göra för hand också. Hoppas lilleman kryar på sig.
Ha det Gott
Kram
Kicki

Grön Iris sa...

Det doftar nog härligt hos dig fortfarande...

Jag har också ett febersjukt barn hemma...hon har haft feber i tre dagar fast inte mer än 38.01. Jag kan inte låta bli att oroas, tänk om det är influensan...man är väl sån av naturen...en mamma :)

Gillade den lilla träasken i förra inlägget, det är nåt visst med askar och burkar...

Krya på lillen!

Kram Linda

Grön Iris sa...

Hej igen, jag har utmanat dig hos mig. Hoppas du är på!

Kram Linda

Mia sa...

Mums, det ser och låter gott. Kanske att jag tar och hänger på och testar receptet i veckan.

Ha en fin vecka!
Kram Mia

Anonym sa...

Mmm, vad gott med hembakt matbröd! Bakning är inte min starka sida men jag ska absolut göra ett försök. Är nu tillbaka i "verkligheten" efter semester i Dallas (varmt och lite sol) och New York (lite kallt, regnigt och blåsigt) och känner nu av jetlag, puh. Ser att du haft en vecka med bl a loppisfynd, stickning och en sjuk son - hoppas han kryat på sig nu. Kram från Krista

alegni sa...

brödet ser underbart gott ut! jag brukar baka bröd varje torsdag, men nu när jag försöker hålla en kolhydratfri diet är det en pina att känna doften av färskt bröd...
det där receptet ska jag nog pröva någon dag. det ser trevligt ut med hålen och den knapriga ytan.
hoppas lillpojken mår bättre idag!
kram
ingela

LantlivsAnette sa...

Mmmmmm...hembakt bröd, det är verkligen gott det, vardags lyx !!
Så fint du har fotat brödet också..
Det receptet ska jag genast skriva ner, tack för att du delar med dig !!!
Ha en fin dag
Kraaam Anette

Living by Milla sa...

Tack för hälsningen och tack för receptet.
Brödet ser verkligen gott ut.Tycker det är svårt med matbröd, när jag bakar blir det ofta torrt och tråkigt men doften är i alla fall härlig. Hoppas lillkillen kryar på sig snart, jobbigt när barnen är sjuka.

Kram!

Designe sa...

Så gott brödet ser ut! Hoppas lillkillen är piggare idag!
Kram :)

Gnistrande snö sa...

Hoppas din lilla gosse är på bättringsvägen nu, låter inte roligt med så hög feber.

Brödet ser ljuvligt ut, kanske jag skulle ta och prova baka det, det ser väldigt mumsigt ut. Har bakat lite annat smått och gott men oftast blir det att jag kör på gamla beprövade recept, åtminstone när det gäller matbröd.

Ha en fin vecka!

Kram
Katarina

Anonym sa...

Är också hemma och kurerar mig!Det måste vara vädret hela sörmland verkar snörvla. Är dock på bättringsvägen så imorgon innan jag återgår till arbetet ska jag prova ditt recept. Bröd är inte min starka sida men jag övar på!!
Annica

Karin sa...

Hoppas han kryar på sig! Ska genast kolla i Kärlek, oliver... en av mina favoritböcker. Jag kan rekommendera rosmarin och valnötsbrödet! Det gör alltid succé.
Karin

Unknown sa...

Det ser gott ut. Jag är hopplös på matbröd men skall bättra mig så detta recept kan jag nog tänka mig att testa.
MVH;
Petra

Lauras gård sa...

Det är så gott med hembakat bröd! Och det doftar så gott i huset! Hoppas sjuklingen är på bättringsvägen. Inte roligt med 40graders feber... Kram Stina

H A N N A S - F O R M sa...

Hej kära du!

ÅÅÅ, min dotter har oxå varit sjuk...hög feber, ont i kroppen, huvudvärk..vet inte om det var influensan men kul var det INTE...fick åka in en sväng till akuten oxå..man är rätt slut efter en sådan pers. Som tur var gick allt bra och nu är hon frisk igen. HOPPAS att din lille son oxå blir det NU!!!!!

Så underbart brödet ser ut (om man ska gå över till något annat)....jag är sååååå sugen på att börja baka bröd..känner du till brödbloggen paindemartinblogspot.com? Härligt att människor har en brödpassion tycker jag...min mamma har alltid bakat och bakar bröd...verkligen vardagslyx...ha, ha då vi var små tyckte man att det var fest om vi någongång hade en skogaholmslimpa hemma...

Ha det gott kära Karin!

STOR KRAM
Hanna

Viveka i Bläckhornet sa...

Mums vad gott det såg ut!

Det är ju hälften av det roliga att det doftar så gott i huset :)

Kram Viveka

promenader på landet sa...

Ditt bröd ser vekligen jättegott ut! Förstår att det heter lantbröd! Hoppas sonen blir frisk snart! stor kram från Maria

Kristin sa...

Hej Karin! Här rinner tiden verkligen iväg. Jobbar och gör en massa andra saker och har inte riktigt tid att blogga och kolla andras bloggar. Du är för rar med dina inlägg, det värmer!!! :-)

Hoppas nu att R blivit frisk. Hos oss har vi varit förkylda i flera veckor nu men inte sådär mycket att man mår pest, bara lite så man är lite trötta... nåja, man får vara glad att det inte är värre. Matilda har börjat dagis nu sedan 3 v tillbaka och det går bra, det är så skönt att ha gjort inskolningen och vet att det funkar! Jag har så stora barn nu!!! (fniss - att 6 år och snart 2 år kan kännas stort, men jag tror du förstår hur jag menar!)

Här är också gråväder. Regnar och är jätteblött. Inget kul väder att vara ute i, då kan man lika gärna jobba nästan... ;-)

Kram till dig och hoppas ni mår bättre nu, som sagt!

/Kristin

Lissboden sa...

Brödet ser jättegott ut! När barnen var små bakade jag alltid men jag har blivit lite latare med åren. Morotskakan har jag gjort flera ggr och den är så god.
Ha det så gott i gråvädret!
Kram/Maria

Bröd recept sa...

Ser gott ut..kanske man får pröva på?
fin blogg :)