fredag 12 december 2008

Änglar med vaniljsmak...


Småkakor gör något med människan! Det är något visst när man blir bjuden på "sju sorters" kakor. Inte har man nu sju sorter, men om jag bjuder på småkakor så blir både barn och vuxna så glada och väljer och smakar! Nu måste jag erkänna att hos oss finns det för det mesta småkakor till jul (ja annars också) tack vare min älskade mamma! Hon bakar alltid olika sorter som hon har med sig när vi ses!
Dessa små änglar har dock jag bakat och det är faktiskt mysigt när det blir av. Lite som att baka pepparkakor för till denna deg använde man pepparkaksformar. Min stora kille var glatt med i baket och lät sig väl smaka av degen. De har en underbar doft och god smak av vanilj. Här kommer receptet.
Vaniljkakor
ca 35st

150 g smör
3/4 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 vaniljstång
50 g röda cocktailbär

1. Mät upp smör, florsockret, vetemjölet och potatismjölet på bakbordet.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem med det andra och hacka snabbt samman allt till en deg.
3. Hacka coktailbären grovt och arbeta snabbt in dem. Arbeta inte för länge eftersom bären går sönder och färgar degen. Låt vila kallt i ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 175 grader
5. Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord till en tunn platta, ca 1/2 cm. Ta ut kakor med valfri form och lägg på bakpappersklädd plåt.
6. Grädda kakorna till svagt gyllenbrun färg i mitten av ugnen ca 10 min.
Att ge julklappar till de som har allt är ju en omöjlighet. Men att ge något som man bakat är alltid uppskattat. Många kan inte baka eller har helt enkelt inte tiden.
Jag har lagt mina änglar i en cellofanpåse och satt lite notpapper och band upptill. Sen gjorde jag en etikett med en bokmärkesängel. En ganska enkel och uppskattad gåva.

Imorgon är det Lucia och det firas för fullt runt om i landet. Jag ska ta mig an det för mig omöjliga. Att baka lussebullar! Jag har aldrig lyckats trots otaliga försök med kesella etc. Det har blivit bagarns bullar de senaste åren, men nu känner jag mig peppad. Jag ska i alla fall försöka men jag lovar inga bilder och tips *fniss*. Det kanske blir små torra saker som det brukar bli!
Ha nu alla en riktigt bra Fredag och mysig Lucia!
Varmaste kramarna
Karin

16 kommentarer:

LantlivsAnette sa...

Åhhh Karin, vad hemtrevligt med hembakat...
Jag får njuta av dina bilder, för här blir det inget hembakat..
Jag skulle också vilja vara hemma och pyssla..Jag jobbar hela helgen , men på Måndag är jag ledig, då ska jag sy och pyssla..jag riktigt längtar..
ha en underbar lusse helg
Kraam Anette

Kristin sa...

Hej Karin, jag tycker det är så lyxigt med småkakor! Främst för att jag mest bakar mjuka kakor, muffins eller matbröd när jag bakar. Jag har liksom inte ron att stå och fixa och skära eller ta ut formar i degen och göra småkakor. Men visst är det fint, och lite "gammaldags" känsla, tycker jag! Jag hade faktiskt funderat på om jag inte skulle baka några småkakor i år till jul, så ditt recept är toppen att ha ifall andan faller på!

Lussebullar brukar gå bra. De flyter oftast ihop lite när de jäst så de fina snurrade ändarna brukar inte synas så bra, men de är goda i alla fall och det är ju hvuudsaken... :-)

Här har vi nu minst 12 cm snö, och det snöar mycket idag så mer lär det bli. Men jag sticker inte ut näsan i onödan idag utan myser inne med barnen. J är nu nästan helt bra, puh, skönt, jag lider så med honom när det rosslar för varje andetag...

Vilka jättefina inslagningar du hade gjort. Håller med dig om att det är bra att ge hemgjorda julklappar till de som allting har. Jag brukar göra marmelad (du vet, jag har ju en förkärlek för det), sätta en fin etikett på och så lite bastsnöre runt, och vips har man en unik julklapp. I år har jag gjort fikon/citron/glöggmarmelad och morotsapelsinmarmelad att ge bort.

KANON med kudden, maila vad portot blir när du hinner, så sätter jag genast över pengarna.

Kram från "stamkunden" (det var snällt sagt, men jag hoppas verkligen inte du ger bort något för billigt för det

Lilla huset på prärien sa...

Åh så mysigt med hembakade kakor! Jag tog genast och kopierade receptet för framtida bruk. Idag lär det nog inte bli någonting bakat skulle jag tro...

Önskar dig en riktigt trevlig helg Karin!

Kram Jenny

Malin sa...

Hej!
Åh vad goda kakorna ser ut! Är väldigt förtjust i kakor =)
Min sambo har bakat lussebullar här och han använde receptet som finns i Sju sorters kakor (Saffransbullar sid 36 tror jag), knepet är att ha exakt rätt temperatur på mjölken för jästens skull. Först hade han inte exakt rätt temperatur och då jäste inte degen alls. Men sånt kan säkert du =) Bara jag som inte kan sånt *hihi*
Var inne och kikade i din shop, dina kuddar var så otroligt fina, nu fick jag lite inspiration att sy!
Hoppas du har en skön helg, lucia och advent!
Kramar Malin

Tulipa sa...

Vad mysigt och hemtrevligt det ser ut! Underbart fina kakor och du förpackar dem så snyggt!
Har du en vit kitchen Aid...det drömmer jag om!
fast jag hinner ju inte vara hemma och baka (det kan jag ju trösta mig med!)
Kram Tulipa

annashusidingtuna sa...

Ett tips till lussebaket, ha mycket mindre mjöl än du tror att det ska vara, tillsätt ett extra ägg och en extra dl socker, dubbla gärna mängden smör och ha den bara rumsvarm inte helt smält.
På det viset kan du minska lite på degvätskan annars blir det en enorm deg.
Kramar Anna

timelesshome annika sa...

Hej Karin!
Jag precis kommit hem och mellan landar som vanligt framför datorn.Vi ska på Lucia i kyrkan.
Dina änglar kakor ar underbara och receptet kommer att användas av mig och min arbetskamrat. Hon älskade kakorna.
jag köpte på julmarknaden och bjöd tjejerna på jobbet.
Kram Annika

Titti underkalas-eken sa...

Här var det vackra bilder och massor med inspiration "som vanligt"! :D

Kakorna såg verkligen goda ut, måste jag absolut testa med mina barn! De älskar att använda pepparkaksformar! Ha det gott! /Kram Titti

H A N N A S - F O R M sa...

Hej Karin!!! Vad mysigt med julbak...och änglarna är ju fantastiska!!!

Ha nu en härlig och fridfull lucia!

KRAMAR
Hanna

Englagård sa...

Vilka fina pepparkaksformar. Var hittar man såna?

Här är det bara till jul det blir småkakor som tur är. Jag behöver inte fler kilon:)

Ha en fin Lucia
kram Karina

Hannis sa...

Vad fint med änglakakor!
Här sitter jag och jäser.
Julkorgarna har börjat ramla in på jobbet...Blir nästan för mycket!
Kottslingan har jag köpt på en butik som heter Fabiola.

Vet du..
Nu har jag plockat fram gummistövlar,tång och säck för utflykt i skogen.
För säkerhets skull har jag packat ner en pannlampa också=))

Kram Hannis

Lycka till med Lussekatterna

MODERN COUNTRY sa...

God kveld Karin!

Og takk for hyggelige hilsner i uken som gikk!! Du er god og snill du. Min helt spesielle venn.
ÅÅh så mye vakkert og mysig du har stelt i stand siden sist! Så underbar blogg du har, jeg elsker hvert eneste innlegg du lager! Vakre dekorasjoner. Som du sa sist, vi liker mye av det samme du. Jeg har også fått opp øynene for brunt. Det er vakkert til lyst, og ikke like hardt som svart.
Javisst er det mysig med baking og ekstra moro når det blir noe ut av det. Så fine engler. Godt ser det også ut. Det havnet ikke like mye deig i magen din som i min? fniss :)) Man blir jo som barn igjen..
Så fin og annerledes kalender du har. Jeg har alltid pleid å ha en men i år vek den for tiden ble knapp til andre saker. Jeg hadde egentlig tenkt å lage min egen. Kunne jo hentet en på nærmeste supermarked, men det blir ikke det samme.

Så deilig at det er helg, og Lucia er virkelig spesiellt, og kanskje mest for dere i Sverige. Håper du og din familie for det skjønt og mysig. Ha det godt vennen, sender mange gode klemmer med vinden! :))

Aina

Karin sa...

Hembakade småkakor är ljuvligt! Jag och min mamma bakar tillsammans med en kusin till mig småkakor ihop. Det är en riktigt mysig jultradition, som jag verkligen inte vill vara utan. Dina änglar med vaniljsmak är helt ljuvliga. Sådana pepparkaksformar måste jag försöka få tag på!

Lussekatter/bullar är inte helt lätt att lyckas med. Såg Leila bakar i veckan och enligt ska man inte använda för mycket mjöl eftersom saffran "torkar ut".

Ha en riktigt härlig helg! Hoppas ni får det mysigt. Själv ser jag fram emot glöggmys och julgranshuggning. Kramar Karin

MODERN COUNTRY sa...

Ha en god natt du og vennen, hadde du vært her hadde jeg lagt armene om deg :)

Ha en skjønn frokost og veldig mye glede i morgen!

Puss og kram ♥
Aina

Poppins sa...

Mmmmm, jag ka nästan känna doften av vanilj. Det är en av mina favoritdofter!
Hoppas det gick bra med lussebullarna. Jag är inte bra alls på att baka men just lussekatter är jag expert på. mitt tips är att ha en så lös deg som möjligt och att inte grädda dem för länge.
kramar från Poppins

Mjuka sa...

Jättesöt gåbortspresent!!
kramis Malin