onsdag 11 mars 2009

Sopplunch på mitt senaste fynd!

Idag snöar det för fullt hos oss och det har hållit på sen igår! Det har kommit mer snö nu än på hela vintern, och jag som bara vill att det ska bli vår!
Jag måste visa er ett till fynd som jag gjorde i helgen. Den vackra svart/vita tallriken från Gustavsberg köpte jag för en tia! Nu har den blivit min nya favorit när jag ska äta.
Snö och kallt, kassan är skral. Vad passar då bättre än en soppa?! Jag har gjort morotsoppa och den blev så god så jag delar gärna med mig av receptet. Jag vet inte vem jag fått det av, men det är en jättegod, nyttig och billig soppa.
Morotsoppa med örter
3 medelstora morötter
200 gram rotselleri
2 stora råa potatisar
1 gul lök
1-1,2 liter vatten
2 hönsbuljong tärningar
färska örter som tex timjan,oregano
2 dl lättcremefraiche
ca 1 tsk salt och lite svartpeppar
Skala rotsakerna och löken och skär allt i stora bitar. Lägg grönsakerna i en stor kastrull. Slå på vatten och lägg i buljongtärningar. Koka under lock ca 25 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Lägg då i lite hackade färska örter ( jag tog torkade). Kör soppan nästan slät i mixer eller med stavmixer direkt i kastrullen. Rör ner cremefraiche (jag hade grädde denna gång).
Smaka av soppan med salt och peppar.

Tallriken har en vacker blombård runt kanten med en landskapsbild i mitten där det står Kongl. Diurgården. Det är nog en samlartallrik tror jag, och jag tycker så mycket om den så jag kommer att leta efter fler!
Hur har ni det i vårt avlånga land, har ni också fått snö? Här är lunchen är slut och snart ska jag hämta barnen. Inte kan jag sitta här och mysa längre, nu måste jag ut och skotta fram bilen *skrattar*.
Ha en fortsatt bra vecka och tusen tack för alla mejl och kommentarer. Missar jag att svara någon av er så fråga igen. Jag svarar gärna men ibland hinner man liksom inte med!
Varmaste kramarna
Karin
Follow Karin Lindström

25 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Hej Karin!

Nej, ingen snö här som tur är. Våren är på väg! Och jag sitter här och slår ihjäl några minuter innan jag ska hämta barnen på dagis kl 14. Njuter av det härliga solskenet som skiner in genom fönstrena. Fast jag blir pinsamt medveten om att jag verkligen skulle behöva putsa dem!

När barnen kommer hem ska vi fika på någonting gott men det blir nog inte morotssoppa... pannkakor kanske :)

Kram Jenny

Linneas Hjärtefröjd sa...

fin tallrik! de ser riktigt gott ut! ska prova på de nå gång, snart!!
här en snön borta sen länge(men den brukar ju aldrig ligga här så....) o solen kikar fram emellanåt, 5 plusgrader.. :)

ha de underbart!!
kramar linnea

IKT i min vardag sa...

Här är det som tur är vår, jag klarar inte mer snö nu...

Vilken vacker tallrik och soppan var inte dum den heller :)

Kram Linda

Tulipa sa...

hej!

Det där såg verkligen både vackert och gott ut!!
Vardagslyxlunch! Även om du skrev att den var billig...så är det tiden att fixa den...

Vi har ingen snö, solen tittar fram och små stunder kan man tro att våren är på gång...underbart!

Kram Mariette

Lusthuset sa...

Viken fin tallrik...ett riktigt fynd. Det förgyller verkligen lunchen, man skall ha det vackert omkring sig när man äter. Soppan verkade jättegod, den får jag prova. Vi äter soppa minst en gång i veckasn och då letar man verkligen efter nya recept. Här (i Skåne) är det vårväder. Har varit ute och krattat bort kvistar och vissna löv för att hjälpa våren på traven. Ha en skön kväll. Kram!

Mer av allt sa...

Jättefin tallrik och god soppa! Det är kul med lite lyx när man äter sin middag. Här ligger snön i stora drivor. Har snöat jättemycket i februari. Det är -5 grader och gråmulet. Inget upplyftande. I maj kan vi börja kratta...

Kramar från mig!

Susanne sa...

Nej ingen snö här,men det var frost inatt. Synd man gör soppa för sällan jag undrar varför tro för det är gott.Jag brukar göra en Blomkåls soppa som är riktigt smarrig.Jag lagade den när jag jobbade xtra som mat "tant"på dagis o barnen hade ätit jätte mycket.Äter barn med god aptit då blir man nöjd eller hur..Kram kör försiktigt i snöyran

n o r d i n g å r d e n sa...

Så vacker och inbjudande bild, snyggt fat!! Tack för gott sopprecept! Vilket urtjusigt kök du har, så snyggt och den svartvita muggen du hade där på hyllan var verkligen läcker!! Mari.

Camilla Alvén sa...

Vacker tallrik!
Jag älskar soppa så jag ska testa din morotssoppa en dag.
Kram

Färjtorp sa...

Hej!
Vilken god soppa du hade gjort. Och fatet, det var ju jättefint.

Idag har vi faktiskt inte fått nån snö... annars har det TYVÄRR kommit var dag!! Är så less på snön just nu, vill bara ha sol och värme nu =)

Lev & må
Kram Johanna

gamla skolan sa...

Vilken fin tallrik och soppan ser verkligen god ut !! Men har ni så mkt vinter hos er ?? Här har det faktiskt varit vårkänsla i luften , dom sista dagarna ! Kramar Susanne / den gamla skolan

Anonym sa...

Det kom lite blöt snö i Skåne i dag men det lade sig inte som väl var.
Jag är soppälskare så ditt recept skall jag gärna prova. Låter jättegott.
Kram Mia

Ullis/Leva på landet sa...

Så gott det ser ut. Här har det snöat både i går och idag, och vi som har så mycket snö redan.

Kramar Ullis

Anonym sa...

Usch, här är snö så hundarna kan kliva över staketet som vi satt upp intill hästhagen. Vi är så trötta på vintern nu så vi har bokat en resa till Kreta i mitten av april... lite tidigt, men där är det i alla fall sol och varmt!

Ska verkligen testa morotssoppan.

Ha en bra vecka önskar Eva-Mari

Leamarlené sa...

Vilken härlig tallrik..har aldrig sett en sådan förr.
Ja här har det snöat dom bara den. tror det har kommit över 2 decimeter..pust. Trodde det var slut med det men inte. Men något som gör en glad är att dom visade på vädret igår att det ska bli 8+ grader på söndag...å så härligt.

Kram, Marlene

Hannis sa...

Perfekt med recept för mig som numera ska leva på soppa till lunch!!
Nu är det slut med snabbmat och lathetsttänk=))

Allt smakar mycket,mycket godare om man äter på vackert porslin!

Snö fick vi gott om...
Är riktigt less faktiskt.
Brukar inte drabbas av vårlängtan och trötthet men nu har även jag drabbats.

Stor kram Hannis

Karin sa...

Hej kära Karin, vilken underbar tallrik du hittat på loppis. Mycket snyggt med svart och vitt. Morotssoppa är en av mina favoriter så det gör jag ofta. Min mamma har ett fantastiskt gott recept med ris och gräslök som är så gott. Fast just nu har jag tappat bort en delen till stavmixern (förstår inte hur saker och ting bara kan försvinna) så när jag kokar soppa tar det en evinnerlig tid. :)

Så roligt att läsa din kommentar på mitt inlägg. Jag minns dina anemontavlor och hur fina de är. Jag hoppas du snart hittar en till så att vi kan få se dem på plats. :) Kul att andra trendexperter förutspår att odlandet av grönt ska ta fart. Jag är helt enig med dig i det du skrev men jag kan tänka mig att gemene man kanske tycker det är för jobbigt och tidskrävande i längden. Rosor, gamla trädgårdsmöbler mm mm låter fantastiskt i mina öron. Jag är på jakt efter möbler - modell äldre till växthuset. Ännu har jag dock inte hittat något. :)


Ha en alldeles underbar vecka! Varma kramar Karin

Kristin sa...

Mmmm, så gott med soppa. Det passar plånboken här. Den här månaden är riktigt trist rent ekonomiskt för oss, vi har haft massor med räkningar och så är det CSN-avbetalningar och lånen på huset... suck suck suck. Ska nog prova soppan men hoppa sellerin, det är ingen direkt favorit hos mig.

Tusen tack för lyckönskningarna för jobbet. Det är så skönt att ha det klart. Nu kan jag verkligen njuta hemma de sista veckorna!!!

Superfin tallrik, men vad hade jag förväntat mig - du är ju en loppisexpert!

Stor kram till dig och familjen!

Linneas Hjärtefröjd sa...

söta!! :D ja de va roligt!!
så glad för denna lilla maskin, ska bli kul o testa på o förhoppningsvis lära mej den.... vet att jag inte haft så mycke tålamod innan(när jag gick i skolan),mest trampat pedalen i botten o tyget fräst iväg, hihi

ha en underbar dag!!
här försvann våren i ett nafs, de össnöar!! :(
kramar linnea

Anonym sa...

Vilken underbar blogg du har! Och vet du vad? Jag följer nu din blogg (via bloglovin), kanske du vill göra detsamma? Många vårkramar Benita

Anonym sa...

Vilken fantastiskt vacker tallrik!!
Soppan ser jättegod ut!

Fyndade porslin igår jag med, loppis är det bästa som finns när man söker efter riktigt fina, speciella, vackra och billiga saker! :-) Passar mig perfekt!

Lina sa...

Aldrig fel med soppa tycker jag. Speciellt inte på så fint porslin:) Det är så roligt att göra sådana fina fynd. Jag var ute på en lite runda idag och hittade en fin gammal spånkorg med lock. Jag hade dock min lilla på magen så korgen får vänta på mig en dag till... Men jag blir så otålig, vill ju bara ha den här och nu så jag kan fylla den med leksaker eller annat smått och gott:)
Ha det så fint Karin!
/Lina

annashusidingtuna sa...

Här har det slutat att snöa, men det höll på i typ ett dygn!
Fint porslin du har fyndat!
Kram Anna

Maria renoverar sa...

Hej!
Wow vilket fynd!!!
Jo, här i Karlstad har vi snööö.
Ha en bra helg!
MARIA

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hei snille ! så vakkert funn, så lekker emd svart og benhvitt.
Jeg skal nok prøve suppen, den ser ufattelig god ut.

Oj, nei snø vil ingen ha nu, her er det ikke noe snø i sikte ,men hvem vet hva som hender, mars og april er lunefulle måneder,.. alle årstider på en gang.
Klem