fredag 30 oktober 2009

Morötter och nötter...


Mina bästa recept är de jag samlat på mig när jag smakat något gott hos någon och bett om receptet. Det är ju så bra när de är provbakade, annars händer det ju att det blir helt misslyckat när man prövar ett nytt. Morotskaka är och har varit en favorit hos oss länge. Vi har alltid morötter i landet som jag vill göra något med och en mumsig kaka gör ju alla glada:)
Förra helgen bakade min kära make en morotskaka från ett nytt recept och det blev jättegott. Så här mina kära vänner får ni det ifall ni kanske känner er sugna på att baka något gott till allhelgona helgen!

Morotskaka med citronkräm och pecannötter

2 1/2 dl råsocker
4 ekologiska ägg
2 dl solros olja, (jag använder alltid rapsolja)
2 dl vetemjöl
1/2 msk ingefära, malen
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk muskotnöt, malen
1 tsk bakpulver
2 dl finrivna morötter (gärna ekologiska)

Sätt ugnen på 175 °. Vispa socker, ägg och olja pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kryddor och bakpulver och rör ner blandningen och de rivna morötterna i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ut ur formen.

Citronkräm

50 g rumsvarmt smör
175 g färskost
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 dl florsocker

75 g pecannötter eller valnötter som dekoration.

Vispa smör och färskost med elvisp till en jämn konsistens (det är viktigt att smöret stått framme en stund). Tillsätt citronskal, pressad citron och florsocker. Vispa tills krämen blir fluffig. Bred krämen i ett jämnt lager på den svala kakan.

Rosta pecannötter i en torr stekpanna tills de får färg. Grovhacka dem och strö över citronkrämen. Om du vill att det ska se lite extra fint ut så ta lite florsocker i en tekula och sikta över kakan och lite av fatet.

En riktigt mysig och skön Allhelgona helg önskar jag er alla!
Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström

20 kommentarer:

Ljuva lantliv sa...

Tack snälla Karin för tapettipset!! Kakan ser otroligt god ut. Nu vet jag vad jag ska baka i helgen. Trevlig allhelgona-helg!
Kram Anna

Susanne sa...

Hej..Morotskaka är en av mina favorit kakor så jätte gott speciellt med krämen ovanpå..Ditt recept verkar väldigt smarrigt .Skall jag prova nån gång..Tack för tipset..Kram till resten av din fredag..

Karin Lindström sa...

Hej Krista!

Vad spännande med dina syprojekt, jag blir nyfiken på vad du ska hitta på. Men det kanske tar lite tid om du nu ska måla också, fniss fniss!!!

Jag har hållit mig helt lugn den här veckan, inga loppisar till makens belåtenhet. Men vänta bara till nästa vecka, då är jag frisk och laddad *skrattar*!

Ha nu en riktigt skön och mysig helg!

Många varma kramar

Karin

n o r d i n g å r d e n sa...

Mmmm så gott detta lät och vilken fin gammal skärbräda!! Trevlig helg! Mari.

Änglarnas hus sa...

Mmm..detta var riktigt frestande.. tackar för receptet..detta skall provas..får ha lite citronskal son garnering bara...allergisk tyvärr :(

ha det gottis i helgen!!

Kram Sanne!

Vit som snö sa...

Åhh vad gott!!!
Den ska jag absolut prova!
Kram Cilla

Lilla huset på prärien sa...

Fasiken vad gott det ser ut Karin! Det där receptet måste jag bara prova. Eller ja.... jag får ju själv inte smaka då men de andra kan ju vara domare :)

Jag får smaka någon annan gång!

Ha en skön Halloween!

Kram Jenny

Pysselpalatset sa...

Den måste jag prova. Kram Jeanette

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej Karin!
Vilket smarrigt recept, har sparat det i min recept-pärm så att jag kan provbaka det snarast!
Din banankaka är en stor favorit i min familj!
Lampan som du visade i ditt förra inlägg är verkligen jättefin! Har lite dille på lampor nu när vi skall flytta. Hr tagit bort 6 st sunkiga vägglampor från IKEA i stora rummet så nu sticker det ut sladdar från varje vägg!!! Om du har sett några fina vägglampor som inte ser ut som billiga plafonder så tar jag tacksamt emot tips!
Hoppas att du och din familj får en skön och inte alltför läskig Halloween-helg!
Kramar från Maria

becca sa...

Mmm morotskaka är ju så gott och den såg riktigt god ut.

Vårt utbygge är nog snart klart, det ska upp innertak, golv, tapet och lister, jag hoppas ju på att vi ska ha flyttat in där till advent, vi har tänkt att använda rummet som tvrum och så ska vi ha matsalsmöbel i vårt nuvarande tvrum.

Ha en bra helg, kram Rebecca.

Lissboden sa...

Vilket bra recept på morotskaka Karin!
Det måste jag prova imorgon. Jag har bakat så många äppelkakor på sistone men morotskaka är alltid gott. På måndag kommer det lite damer till Lissboden och då ska jag bjuda på kaffe med dopp så då passar den jättebra.
Ha en fortsatt trevlig Allhelgonahelg!
Kram/Maria

Sea Angels sa...

Hello Karin I have been looking at your beautiful embroidered cushion it is really beautifuly designed and your lampshade too is gorgeous.
A factory near where I live sells beautiful linen very cheap, I think I shal cover a chair soon, now you have given me lots of lovely inspirations.
It was very lovely to hear from you xxxx
Lynn xx

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej och tack snälla för omtanken inne hos mig.

Såå härlig den där kakan ser ut. Älskar ju morotskaka så den varienten ska jag prova.

Kraaam Viveka

Helena sa...

Ser jättesmarrigt ut!
Hoppas du haft en bra helg! Har tydligen ff något krångel med min blogg så mina inlägg inte uppdateras...
Ha det gott/kram Helena

Lauras gård sa...

Vad gott det ser ut! Morotskaka är ju så smaskigt. Lite nötter på gör det ju ännu bättre... Kram Stina

pärlemor sa...

Hej!
Super duper gott ser det ut!jag gillar också att baka. Mina tvilling pojkar fyllde år den 27/10, då åt vi mycket gott!! synd att det sätter sig runt magen nu mer:(
Ha det så bra, visst längtar vi till första advent nu! Kram Kajsa.

Kicki sa...

Den kakan lät jättegod.
Och den såg väldigt inbjudande ut upplagd på det vackra fatet (eller är det en porslinsskärbräda?)
Ha det Gott.
Kram
Kicki

promenader på landet sa...

Tack goa du för receptet! Din kaka ser sååå god ut, måste prova snarast! Ha det gott! Kram Maria

Poppins sa...

Hej Karin!
Det var länge sedan jag kikade in hos dig men det är lika mysigt och välkomnande som vanligt. Känner nästan doften av nybakad morotskaka... Tack för receptet, det ska jag nog testa.
många kramar från Poppins

MODERN COUNTRY sa...

God kveld Karin!

Håper du har det varmt og godt! Jeg sitter her og det brenner varmt i kinnene, har dusjet etter en lang og fin dag ute med gode venner. Søndag er sånn herlig dag synes jeg :)

Jeg vet også at du er livssnyter, og det og finne en deilig kake oppskrift nå i kveld overrasker meg alldeles ikke. Der ser så godt ut! Javvist gjør en mumsig kaka alle glade!! :)

Hvilken fin lampe du viser i forrige innlegg, har tittet nøye og lenge på skjermen. Sånn der ekstra fin og spesiell som ikke mange andre har. Jeg synes også vi har for få lamper, jeg liker mer lys når vinteren kommer. Har allerede nevnt det ett visst antall ganger for min make. Som regel pleier vi og dra sammen og plukke ut noe, men det ser ut til at denne gangen må jeg ta beslutningen selv. Så får vi se hva han synes :)

Så hvordan går det med dine sysaker? Jeg tittet på dine runde puter, så flotte de er!! Gud altså at du tør begynne med slike, jeg beundrer virkelig dem som får det til. Med broderier og alle greier. Jeg har endelig fått enn beskrivelse hvordan jeg lager dem, men har enda ikke prøvd meg. Så feig som jeg er :)

Håper denne måneden blir fin for deg, skal du delta på noe marked med dine vakre produkter??

Ha det riktig godt bloggevenn, varme klemmer herifra grannelandet!!

Aina

Ps: Jeg tenker også ofte på deg! Så synd du bor så langt borte..