torsdag 1 oktober 2009

Vardagsrummet del 2...


Ja, här fortsätter bryderierna *fnissar*. Vilka stora problem man har, hur ska vardagsrummet vara! Men det är just det här som är så roligt med att inreda juh, att ändra och prova sig fram tills det känns bra.

Jag kom i alla fall fram till att jag skulle förändra med de mjuka delarna och låta möblerna stå som de gjorde. Jag for upp och gick igenom textillagret, och här i huset är det inget litet lager med alla tyger jag samlar på mig *skrattar*. Till de två fönstren i vardagsrummet har jag fyra jättefina vita silduksgardiner, men de kändes lite fel just nu när kylan börjar komma. Jag hittade däremot fyra sammetslängder som fick komma fram ur gömmorna. Efter lite ristning och strykning hänger de nu på plats och det blev faktiskt riktigt mysigt.


Här slant jag lite med kameran, men eftersom jag redan avslöjat min svaghet med att samla på mig tidningar så får ni se att även detta skåp är fullt *ler*! Tack för alla härliga kommentarer sist när jag undrade hur ni alla gör med era tidningar. Jag fick många jättebra tips och så fick jag även höra att det finns fler som är precis som jag! Skönt att det finns fler hopplösa samlare ute i världen!!!


Det här är en gammal, jättegammal dörr som en gång har suttit i vårt hus. Den stod ute i ett av uthusen när vi flyttade in.

Många har frågat hur gammalt vårt hus är och vi vet inte riktigt men innerdörrarna och gröna kakelugnen är från sekelskiftet 1700-1800 talet någon gång. I byn där jag bor har vi en kyrka och vårt hus var komministerbostaden under den tiden. Kyrkan lät sätta in den fina kakelugnen och bygga ut huset för här hölls det både dop och ting och det skulle ju vara fint till "prästen".
Innan dess stod det säkert en lite mindre stuga här och i den satt nog den gamla dörren. När de sen byggde ut huset så satte de in mer moderna dörrar och den fick åka ut.

Runt andra sekelskiftet 1800-1900 talet kom övervåningen till. Då byggdes en stor prästgård i närheten och vår gård såldes till den familjen som vi köpte den av. På den tiden var det ett lantbruk med stora ekonomibyggnader som revs på 50-talet. Övervåningen har mer generös takhöjd än nedervåningen, fast fönstren i två rum är de äldsta vi har i huset. Förr när man renoverade återanvändes mycket virke och då tog dem de gamla fönstren som fanns kvar. De använde även virket från dörrkarmen till den gamla dörren och satte i en av skrubbarna där jag sitter och syr, fast dörren fick inte följa med.

Den är så fin med sin grå originalfärg kvar och titta på de gamla gångjärnen, på den tiden skulle de synas ordentligt. Nu står den lutad mot en vägg utan funktion men som fin dekoration!

Oj, det blev mycket text idag och jag som har så mycket att göra. Måste juh sätta fart och få ordning i rummet, och kanske göra lite annan nytta också *skrattar*!

Ha det gott nu alla rara vänner!
Många kramar

Karin

18 kommentarer:

Gnistrande snö sa...

Så spännande att få veta mer om ert hus, det är så fint!
Underbar dörrdetalj, så vackert beslag.

Kram
Katarina

Anonym sa...

Hej igen Karin! Åh en så fin lampa du har! Jag vill också ha en sån... jag gillar svarta detaljer och den där skärmen var den snyggaste jag sett!!! Förresten, vad spännande att höra om ert hus långa historia. Ha det så bra och lycka till med allt - kom gärna hit och hjälp mig med mitt vardagsrum sen! =)
Kram kram från Krista i Bollnäs

Pysselpalatset sa...

Åh, så kul med historia, man får verkligen en känsla för huset ditt.Allt sätts liksom i perspektiv... huset finns och olika människor bebor och sköter om det... Gillar den tanken.. fina interiörbilder... kram Jeanette

Lissboden sa...

Vad härligt att bo i ett hus med en sådan lång historia. Ni har så fint.
Ha en härlig hösthelg!
Kram/Maria

Designe sa...

Ditt hus är verkligen helt fantastiskt! Så gammalt och vackert! Gillar verkligen ditt vardagsrum och bilderna på sommar i vardagsrummet tidigare! Såå fint med grått och vitt, de svarta borden och rosa detaljer till! Passar kanonbra med de skåpen på var sin sida om fönstret där bakom soffan. Gillar även ditt fällbara bord, 1700-tal antar jag och den grå dörren du ställt upp! Din gröna kakelugn är ju verkligen läcker oxå! Kul att få veta mer om huset oxå! Trevlig helg! :)

Karin Lindström sa...

Hej igen Krista!

Vad jag blir glad att höra av dig! Tack snälla du för din rara kommentar igen! Visst är lampan fin! Den kommer från tinekhome om det finns någon som säljer deras saker i närheten av Bollnäs!

Ha nu en riktigt skön hösthelg!

Kramar
Karin

Ps jag kommer gärna, om det blir bra *ler*!

Designe sa...

Tack själv! Jag länkar gärna dig oxå! :) Så du bor i Mariefred såg jag nu, är är så vackert! Bodde i Eskilstuna några år och då besökte jag Mariefred! Kram :)

Gnistrande snö sa...

Hej Karin,

Tack för din rara kommentar!
Visst är det kul att få ta ett nytt grepp om ett rum även om det mesta av de saker man haft där tidigare kommer tillbaka. Jag tycker att man ska fortsätta att omge sig med de saker och möbler man tycker om. I vårt allrum har jag aldrig haft så mycket saker. Vi har haft det så rörigt länge pga alla renoveringsprojekt vilket gör att jag försöker hålla övervåningen så enkel det bara går, så jag kan gå dit upp och andas ute lite *fniss*

Du frågade om sofforna, ja de är i skinn och de kommer från Ikea :-)

Ha nu en underbar helg!

Kram
Katarina

gamla skolan sa...

Kul att läsa lite historia kring ert hus ! Den gamla dörren är verkligen vacker ! Önskar dig en trevlig helg ! Kramar Susanne / den gamla skolan

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej Karin!
Vilket varmt och mysigt sken det blev i v-rummet med de nya textilierna! Nu blir väl maken nöjd?! Jag har lite pippi på gardiner, till min mans stora fasa eftersom jag blir till ett monster när jag stryker och sätter upp dem;) Tror dock att jag kommer låta de flesta fönstrerna i det nya huset bli gardinlösa, allt för att få maximalt med ljus och inte dölja utsikten mot den underbara trädgården.
Hoppas att ni får en skön helg,
kram Maria

Vita ljuva tankar sa...

Så roligt att få bo i ett hus med en historia :) Ser fint ut i vardagsrummet...och du; sådana där tidningsgömmor har jag med ;)


Kram Linda

Ingalill sa...

Så fint ni har det!!! Som vanligt vacckra och inspirerande bilder!! Men du, gardinstängerna, var har ni köpt dom?? Vi håller precis på att leta smidesstänger till vardagsrummet. Har hittat jättefina stänger på Maria L:s blogg med bankat avslut. Era ser oxå jättefina ut!!!

Alviken sa...

Hej! Vilken underbar dörr! Färgen liknar den vi har på en dörr i bagarstugan, nött men så vacker...Spännande att du vet så mycket om husets historia! Vårat hus är från 1700-talet men tyvärr finns inga kakelugnar och liknande kvar...min stora sorg!
Jättemysigt med gardinerna!
Kram Maria

Solveig sa...

Så kjekt å se at det er flere enn meg som samler på magaziner og ikke kan kaste et eneste ett!! Sverige er jo også langt flinkere til å produsere sine egne flotte interiørblad:o) Kjenner meg også igjen når det gjelder innredning-jeg har som du, en stue som er særdeles vanskelig å innrede. Uansett hva jeg prøver meg på, henger det liksom ikke helt sammen:o)
Så spennende med dine gamle dører! Vi har et hus fra 1800 tallet som brukes til hytte. Der er det også flere flotte gamle dører:o) Det skal bli spennende å følge deg.
Ha en flott dag.
Klem fra Solveig

Kicki sa...

Vad fint Ditt vardagsrum är.
Vackert med en så gammal dörr!
Visst är det kul att ändra om lite då och då även om sambon brukar säga att "det är väl bra som det är"!
Kram
Kicki

Lilla huset på prärien sa...

Det måste vara härligt att ha ett så gammalt hus med massor av historia bakom. Det har ju alla hus såklart men inte så mycket och så många levnadsöden kopplade till sig. Kul!

Dörren är underbar!

Kram Jenny

Grön Iris sa...

Det är nåt visst med sammet, och gardinerna var jätte fina.
Kulit att få veta lite mer om ert fina hus, och just att ni är så varsamma om det.

Önskar en bra start på veckan.

Kram Linda

Mysiga lantliga ting sa...

Jag håller oxå på att fixa lite med v-rummet. Vill göra om där men möblerna passar egentligen bäst där de redan står....
Man får ändra med det lilla istället kanske. mest av allt önskar jag en NYYYY soffa men det får vänta lite.
Så fina gardiner du hängt upp. Det blir varmt med färgen. Jag har hängt upp ockragula linnegardiner där och det blev nog bra.

ha det fint
kram johanna