måndag 20 december 2010

Sista minuten klapp!

Här kommer ett sista minuten julklappstips! Att ge bort något handgjort blir alltid uppskattat och matiga julklappar är både roliga att göra och trevliga att ge bort. Passa på när du har ugnen igång och rosta en härlig julmüsli med kanel. Superlätt, nyttigt och jättegott.

Man kan ta lite av varje av det som finns till hands hemma, bara man håller sig någorlunda till grunden. Så här gjorde jag denna gången.

Julmüsli
grund
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl dinkelflingor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl solroskärnor
smaksättning
1 msk kanel
(1/2 tsk salt)
1/2 dl lönnsirap eller honung
150 g blandade nötter (hasselnötter, valnötter, mandel tex)
150 g russin
100 g torkade tranbär
ett par torkade äppelringar
(torkade fikon)

Sätt ugnen på 180° och ta fram en djup bakplåt. Häll alla ingredienser utom frukten på plåten och blanda noga. Rosta müslin mitt i ugnen i ca 15 minuter tills den börjar få fin färg. Rör om då och då så den rostas jämnt och inte blir bränd. Hacka äppelringarna fint. Blanda i all frukten när müslin är klar och låt den svalna. Man kan lika gärna bara använda havregryn om det är svårt att hitta dinkelflingor, däremot är det ju bra om det mesta är ekologiskt ; )


Fyll müslin i en fin burk så har du en jättetrevlig julklapp. Jag knöt fast en liten kockumsskopa med ett fint rött band och en etikett för en liten extra piff på presenten.

Visst är det mysigt att dona med alla förberedelser, men nu har jag stökat färdigt i köket för idag. Lite gott julgodis, julkakor och en sillinläggning blev det. Dessutom måste man juh laga mat också, det glömde jag nästan bort i allt julstök. Blev påmind när stora killen började ränna runt i köket och fråga om middagen ; )

Lycka till med müslin och ha det bra i julbestyren!

Många kramar
Karin

4 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Tack för receptet, ska prövas!
Ja, visst är det lätt att glömma av middagsmaten - och dessutom så tråkigt göromål - när man håller på att pyssla med nåt roligt, känner igen det alltför väl.
Kram Eva

Färjtorp sa...

Vilken fin present! Eller som julklapp, perfekt. Kul med pyssel och stök :)

Kram Johanna

Romantiska Hem sa...

Jag vill bara titta in hos dig och önska dig en riktigt fröjdefull jul! KRAM Petra, Romantiskahem

Nyanser av vitt sa...

GOD JUL. Mys tillsammans nu
Kram Agneta