onsdag 9 september 2009

Snart kan vi elda i vår kakelugn!

Hej på er alla rara tjejer! Tusen tack för alla kommentarer om mina loppisfynd. Vi är många här ute som älskar gamla saker och visst är det lika, i alla fall nästan lika roligt att se och glädjas med andra över deras fynd *ler*.

Idag får ni se något som kanske inte är lika vackert, vardagsrummet hemma hos oss! Den gröna kakelugnen har ni ju sett förut och jag har också berättat att vi tyvärr inte kan elda i den, men det kommer vi snart att kunna göra. Nu har vi kakelugnsmakare här som har plockat ner den och kommer att sätta upp den igen, allt för att göra den tät. De ska också täta murstockarna och mura om skorstenarna som är i ett dåligt skick. I kakelugnen låg ett kvitto från 1890 då den senast blev omsatt, nu får vi och kommande generationer njuta av den lika många år hoppas jag.

Vårt fina vardagsrum är tömt och skåpen som står kvar är ordentligt inplastade. När de river en gammal kakelugn så dammar det jättemycket. Det här fina dammet kryper in överallt så det blir till att städa ordentligt när det är klart. Här nedan ser ni hur de lagt ut delarna och märkt dem för att kunna sätta upp den igen.




Det tar lite tid för de kan bara mura upp två varv per dag. Sen måste det torka över natten för att det ska gå att mura på fler varv. På bilden ser ni hur ugnen ser ut just nu. Smutsigt och lerigt är det, därför kommer dörrarna i huset att vara stängda ett tag. Vi vill ju inte ha några små nyfikna händer där och gräver :).

Ha en fortsatt underbar höstvecka! Hos oss har det varit underbart idag, 25 grader på förmiddagen det är inte fel.

Varmaste hälsningarna

Karin

19 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Hej Karin!!

Åh vilket fantastiskt initiativ att fixa till kakelugnen! Det kommer ju att bli så SKÖNT sen när ni kan elda med full kraft i den :) Och den är ju så himla vacker också och det är kul att bevara till eftervärlden :)

Jag håller tummarna att allt blir bra nu!!

Kramen Jenny

Susanne sa...

Åh vad skönt..Vi har oxå en jätte fin kakelugn som lagades före min tid här i huset,men tyvärr ett slarv jobb så nu är den sprucken..Men en dag ska vi fixa till den..Nu är det tvättsuga som gäller här..Jag har en liten utlottning hos mig kika gärna in..Kram susanne

Camilla Alvén sa...

Hej!
Vad mysigt med kakelugn, blir säkert jättefint när det blir klart.
Ha det bra
Kram

Tulipa sa...

Hej Karin!

Vilket makalöst arbete!

En sån känsla det måste vara sen när ni kan tända där igen efter alla dessa år som det inte gått!
Ja, man blir imponerad av hantverk!

Du får du ju också storstädat på köpet, *ler*, för jag antar att du kommer att göra det när allt ska på plats igen!

Spännande...
Och så är den så otroligt vacker i sin gröna skimrande färg...

Lycka till!
Stor kram Mariette

miss marple sa...

...så kjempefin kakkelovn du har!
Den kommer det nok mye god varme fra når den blir ferdig..en sånn står høyt opp på min ønskeliste også,og den grønnfargen var bare helt nydelig!!!

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej Karin!
Oj så spännande det skall bli att få följa hur ni får en ny gammal fungerande kakelugn! Den är verkligen vacker men det blir ju bara sååå mycket bättre om den fungerar oxå *ler*. Tänk bara när höststormarna viner utanför knuten så kan ni sitta framför en varm och mysig kamin med en god kopp te och kanske en skiva av din mumsiga banankaka( som har blivit en favorit i min familj!)
Ha det gott,
kram Maria

becca sa...

Vad roligt att ni renoverar den så den går att använda, det är ju så mysigt.
Precis en sån där grön kakelugn hade mina föräldrar i sitt sovrum en gång men min mamma tycker inte om grönt så dom sålde den, kan ju hoppas att den är hos någon som tycker om den =). För visst är den vacker.

Ha det så bra, kram Rebecca.

n o r d i n g å r d e n sa...

Vadå inte lika vackert!! Vilket rum! Vilken kakelugn, vilken atmosfär, men vilket jobb!!! Huh, men det kommer bli så bra, gud vilken mysigt hus ni har!! Mari.

annashusidingtuna sa...

Men vad spännande att se den liksom växa fram igen, men dammet kan man ju verkligen vara utan.
Kram Anna

promenader på landet sa...

Vad mysigt att kunna mysa vid kakelugnen i höst! Kram Maria

Tess på Tilda och Mamma sa...

Vilket jobb att fix den gamla kakelugnen men mysig när det går elda iden igen.
Kram Tess

STENLYCKA sa...

Vilket jobb det måste vara att mura upp kakelugnen. Men vad härligt när det är färdigt och få elda i den.
Ha det gott i höstvärmen.
kram

Dubbelörn sa...

Vilken känsla det kommer att vara när ni får tända brasan första gången :).

Snor och Glamour sa...

Hej Karin!
Det var länge sedan jag skrev något hos dig. Fy på mig. Är ju inne hos dig ofta och ändå har det inte blivit någon kommentar! Jag som själv älskar kommentarer! Lovar att bättra mig! ;)
Vad härligt att ni gör om kakelungnen! Många hade nog bara låtit den stå där och aldrig fått "tummen" ur att fixa den. Skall bli spännande med bilder på när den är klar!
Ha en goer dag!
Kram Ann-Louise

Anonym sa...

Så roligt att ni snart kan börja elda igen! Vi gjorde samma procedur i vårt sovrum med kakelugnen(el plåtugnen) Det var fruktansvärt dammigt, men såå kul att kunna börja elda igen!
Alltid roligt att kika in hos dig, ser att våra hus har så mycket likadant, kollade era dörrar, taket och listerna, nästan exakt som hos oss!:)
Ha de bra!

Anonym sa...

Hej Karin!
Vi har en kakelugn liggande i avvaktan på att vi får tummen ur och anlitar någon som kan sätta upp den. Var hittar jag sådana gubbar/gummor?
Hälsningar Maria

Ingmarie sa...

Stort tack för vänliga ord....o lycka till med kakelugnen!
Det måste vara lite som att lägga pussel?

Kram på dig

Karin sa...

Vilket projekt, roligt att ni äntligen kommer att kunna elda i kakelugnen igen. Den ser så fin ut! Härlig grön färg. :)

Hoppas solen lyser även hos dig. Ha en skön helg! Kramar Karin

Karin Lindström sa...

Hej Maria!

Det finns säkert flera kakelugnsmakare i närheten där ni bor. Men de kan ju vara upptagna ganska långt framöver. Sen tar det tydligen 6 månader innan man får elda i dem så vill ni ha en till nästa vinter får ni prata med någon snart ;)

Mvh
Karin Lindström