måndag 13 december 2010

Luciadagen...

Strängnäs Lucia 2010

Idag är det Lucia, vilken härlig tradition det är. På morgonen lyssnade/såg vi på vackert luciatåg på tvn och sen bar det av till ett kanske inte vackrare, men i alla fall mycket rarare luciatåg på dagis. Treåringar som lucior, tomtenissar och pepparkaksgubbar är nog bland det sötaste som finns ; )

På Lucia vill man äta saffransbullar, och det blev vi som väl var bjudna på när vi var på dagis. Jag har gett upp mina försök att baka lussekatter. De blir alltid så torra och tråkiga, trots kesella och andra tips. Därför blev jag så glad när jag hittade det här receptet, en riktigt god saffranskaka. Jag måste bara ge er receptet för den var superlyxig och enkel att göra.

Saffranskaka med choklad och apelsin

150 g smör
1 kuvert saffran
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering
100 g smält choklad (jag tog vit och mörk)
1 skivad apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten. Vänd ner smöret.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 1,5 l). Grädda kakan i nedre delen ca 45 minuter, känn med provsticka ( i receptet står det 3o minuter, men min tog mycket längre tid på sig).
Låt kakan vila 5 minuter innan den stjälps upp. Smält chokladen och ringla över den. Dekorera med många skivor apelsin. Lycka till!

Ha en fortsatt härlig Luciadag!

Många varma hälsningar

Karin

11 kommentarer:

sussi sa...

Gud vilken god sockerkaka den måste jag göra Tack. ja lucia med barn det är bara gulligt. Ha en bra dag Kram sussi.

Gugis Pärlor sa...

Lycka är verkligen att uppleva de minstas luciatåg ;O) Tack för receptet! Ser gott ut... Fortsatt fin luciaafton till dig!

Kram Gugi

Änglarnas hus sa...

Hallojsan i stugan!!

Visst är det väl mysigt att tassa upp tidigt på lucia och väckas av skönsång på TV..I år satt jag helt solo för första gången..snyfft..vad det är jobbigt när barnen växt upp!!

Som tur är får jag njuta av smålucior och annat på jobbet!!

Kakan såg hur god ut som helst!!

Tackar för receptet!

Ha en riktigt fin Luciakväll!! :)

Kramis Sanne!!

Anjas Hill sa...

Ååååhhh!
Jag som är så sjukt sugen på något gott - det får nog bli den här kakan i morgon - alla ingredienserna finns sju hemma!/Anja

Tulipa sa...

Hej Karin!

Vad gott det lät, det ska jag prova att göra. Älskar saffran och i en mjuk sockerkaka är det väldigt gott (som mjuk pepparkaka också är fantastiskt mumsigt...)

Jag provade Monika Ahlbergs lussebullar igår, den degen gjorde man i två moment, tyckte inte att de blev torra.

Visst är lucia en jättefin tradition, jag tycker sånt är så viktigt och känns så tryggt att ha i denna värld där mycket är osäkert och våldsamt.

Tack för rar hälsning!

Må så väldigt gott!

Stor kram Mariette

pencalet sa...

Luciatraditionen ska man verkligen vara rädd om och bevara.Har upplevt så många luciafirande med mina sex barnbarn. Det bär jag med mig i hjärtat, här i Nice firas det inte, men jag hörde nyss Adams julsång från kyrkan på torget mitt emot. Det var mäktigt!

Mitt hvite hus sa...

ÅÅÅ den kaken så virkelig god ut... ja dere feirer Lucia stor i Sverige...

ha enf in kveld

Klememr 0))

Norregård sa...

Så gott det ser ut!!!
Tack för receptet;o)

kram Malin

Designe sa...

Ja, det är verkligen mysigt med lucia! Tyvärr såg jag bara Nyhetsmorgons lucia..det gör mycket att få se nån i verkligheten oxå! Så god kakan ser ut, tack för tipset! Kram :)

Radhusdrömmar sa...

Kul med tips om annat bak med saffran, annars blir det ju mest lussebullar :-)

Hoppas att allt är bra med dig!!

Kram Johanna

Lilla huset på prärien sa...

Hej Karin!

Oj vad mumsig din kaka ser ut - hoppas att den var lika mumsig också. Jag älskar lussekatter så det tänker jag baka till helgen. Det har jag sagt nu i två helger... får se om det blir av denna gången!

Kram Jenny