onsdag 25 maj 2011

Trädgård!


Att vara förstagångsbyggare är minsann ingen lätt sak, det är så mycket att tänka på. När vi köpte vår tomt var det 1 meter snö överallt, det gick inte att se hur den såg ut. Vi kunde ju se att huset skulle ligga högt och att det var fin utsikt men det var allt. När markberedarna skulle börja med tomten fick först skrapa bort all snö för att hitta platsen där huset skulle ligga. Sen kom ju alla frågetecken om hur tomten skulle planeras.
-Ska det bestämmas nu, undrade jag? -Javisst, det är ju nu vi är här med alla maskiner, svarade de. Inte hade vi tänkt på tomten, det vara ju så mycket att bestämma med själva huset *ler*.
Vi fick snabbt goda råd av vår arkitekt som sa att det är bättre med terasser än höga slänter så markkillarna gjorde två avsatser där vi på något sätt skulle få till murar.

Det finns en uppsjö av olika stenprodukter och nu skulle vi välja något passande, jösses vilken vånda. Vi fick tipset om l-stöd men det kändes för stramt så tillslut föll valet på granitmur och en trappa av granit. Det här är ingen billig mur så det fick bli en på den övre avsatsen och den nedre avsatsen får nog bli en slänt i alla fall.

Här är trappan och murens början. Det gick åt ca tjugo murblock till vår mur som går runt den södra sidan av huset. Nedan ser ni muren och huset från sidan.

Här är muren och den nedre terassen som nu bara är grusad. För tillfället har jag ingen plan hur vi ska göra med den. Jag läser allt jag kan hitta om sluttningar och släntplanteringar för att få lite idéer. Det känns som om slänten har blivit ett problem och därför blev jag så glad när jag fick hem en bok idag som jag beställt. Den heter Trädgårdens sluttningar av Kerstin Engstrand och den är verkligen inspirerande. Hon säger att man inte ska se nivåskillnader som problem utan istället ger det oanade möjligheter att tillföra spännande detaljer till trädgården. Nu känns det mer optimistiskt och nog ska jag få till det här *ler*. Nyfiken på boken, klicka här.

Stenen har vi köpt genom Molnsätra gård som har mycket fint och varit kunniga och hjälpsamma. Här passade vi även på att köpa andra saker till trädgården som marksten etc som ni får se längre fram.

Ha nu en fortsatt skön Majvecka!

Varma hälsningar

Karin

Ps Har du några tips och idéer om vad man kan göra med sluttningar tar jag gärna emot dem.

9 kommentarer:

Lisa-Maja sa...

Godmorgon!
Vackert!! sten är ett underbart material, stämmer väl med naturen, alla färger och andra material.
Sluttningar behöver definitivt inte vara negativt, ta vara på naturens möjligheter, det blir mer spännande.
Vår tomt är enda sluttning, vi hade varken råd eller möjlighet att planera ut all mark...men trivs väldigt bra med den ändå och bollarna rullar alltid neråt;))

Hoppas du finner en bra lösning (det gör du) och böcker är alltid inspirerande.

hälsningar lisamaja

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Här var det längesen jag kikade in ser jag...

Oj, vad mycket som har hänt på kort tid! Vilket stort vackert hus ni bygger och jättefin stentrapp.

Det är en massa beslut att ta när man bygger nytt eller som i mitt fall totalrenoverar ett gammalt hus till nyskick. Det är roliga beslut men samtidigt jobbigt eftersom nästan alla beslut kommer samtidigt och man vill ju att allt ska bli så bra som möjligt...

Ska bli så kul att följa!! :)

Ha det fint!
Kramar, Linda

Kristin sa...

Dette blir såååå fint:-)
Gleder meg til å se fortseettelsen!!
Kristin

Lantliv i Norregård sa...

Vad spännande:))

Kram Malin

cat sa...

Mmm smakfullt! Gillar verkligen granittrappan som möter den rundade muren.
Vet du, slänter och terasser är en tillgång i varje trädgård. Vilka möjligheter det ger :D
Så härligt att du låter oss följa era framsteg och beslutsvåndor.
Ha de gott. Catarina

Lundagård sa...

WOW, så snabbt allt har skett och så SNYGGT det blir!

Anonym sa...

Hej!

Vilken vacker trapp! En sluttande trädgård kan bli jättespännande. Roligt att du funnit en inspirerande bok.

Två små saker att tänka på är att det är dystert att klippa gräs i stark sluttning och att det kan vara en god idé att plantera växter som binder jorden.

Du skall se att allt kommer att ordna sig hur bra som helst och utan stress ;-)

Radhusdrömmar sa...

Vad spännande med allt. Och vad ni lär er under tiden :-)

Kul att följa bygget och ska bli roligt att se när det är klart.

Kram!

Färjtorp sa...

Nu ser jag ju att det verkligen går framåt för er!! Sååå himla roligt och så fint det blir.

kram igen.