onsdag 3 juni 2009

Banankaka under äppelträdet.

En nybakad kaka till fikastunden är extra gott. Jag hade ett par brunprickiga bananer som ingen ville äta. Då kom jag på att det var jättelänge sen jag bakade banankaka. Denna saftiga och goda kaka har hamnat lite i skymundan. Den känns kanske inte fin nog för man tar övermogna bananer i den, vad vet jag! Förr var det ofta just därför man bakade. Hade man sur grädde så gjorde man sockerkaka/rulltårta tex. Man var helt enkelt bättre på att ta vara på allt, ja kanske var man tvungen.
Den är i alla fall enkel att baka och smarrig värre.
Så här gjorde jag.






Banankaka

100 g smör
3 dl socker
2 ekologiska ägg
5 dl vetemjöl (dinkel fungerar jättebra)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
(1 liten nypa salt)
1/2 dl grädde/fil
2 bruna bananer

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, minst 1 1/2 liter. Rör matfettet och sockret poröst. Tillsätt äggen. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke och häll i blandningen. Mosa bananerna och tillsätt dem och grädden. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Blanda gärna i hackad mörk choklad, det blir extra smaskigt. Eller gör en glasyr av grädde och mörk choklad. Koka upp 1 1/2 dl grädde och tag av plattan. Rör sen i 100 g hackad mörk god choklad tills den smälter och ringla över kakan.Vill du kan du sen dekorera kakan med hackade nötter eller något annat gott. Strössel kanske om barnen får säga sitt, sockerbomb och härliga färger det älskar de!



Idag är det verkligen inget fikaväder ute! Det blåser hårt och det är regntunga moln över oss. Men såna dagar kan det ju även vara mysigt att vara inne och baka *ler*.

Jag måste passa på att tacka er alla för era rara kommentarer och mejl. Jag har varit så dålig på att hälsa på hos er. Vi ska åka på semester och jag håller på att göra klart alla sömnadsjobb innan dess. Jag tar alla tillfällen jag kan till att sy. Just nu känner jag mig lite stressad, men det löser sig säkert som det alltid gör.

Ha nu alla en fortsatt bra vecka!
Många kramar

Karin

Follow Karin Lindström

20 kommentarer:

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej Karin! Vilken god kaka, skall spara receptet till min mamma som älskar banankaka! Hoppas att du hinner allt du vill och behöver till din semester och att semestern blir riktigt lyckad och avkopplande,
kram Maria

Lilla huset på prärien sa...

Hej Karin! Vad härligt det ser ut med blommorna och din banankaka. Det var länge sedan jag bakade också. Det har bara inte blivit av. Men det är ju jättebra om man har överblivna saker som behövs användas upp som du säger!

Kul att du har så mycket att göra med dina sömnadsprojekt tycker jag!!

Kram Jenny

Kristall & Pynt sa...

Den ser god ut den får jag försöka göra.
Ha det gott

Susanne sa...

Så gott!! ja det var länge sen jag gjorde det oxå..har skrivit ner receptet.mm Jag håller på att baka Pizza bullar..Barnkalas på Söndag och kommer alla barnen blir det 15 st..puh..Så då tror detta blir enklast och goda brukar dom bli,,till både stora o små barn;)(Sambon) Kram till din dag

STENLYCKA sa...

Ser underbart gott ut.Får nog ta och baka en banankaka det var länge sedan jag gjorde det.
Här har vi också väldigt blåsigt i dag.
Önskar dig en skön fortsättning på onsdagen!
KRAM

Fru Ekeby sa...

Svejsan! Det var länge sen jag bakade en banankaka. Den brukade bli saftig och god. Vad fint du har det i din blogg! Ha det bra önskar fru Ekeby!

Lusthuset sa...

Tack snälla Karin för ett nytt recept på banankaka. Jag gör precis som du. Bakar en kaka på de övermogna bananerna som ju egentligen smakar alldeles förträffligt men är också jättegoda i en kaka. Så svårt det är att hålla bananer lagom mogna. Jag har dom framme och de mognar jättesnabbt så man får väl inte köpa för många år gången. Jag slår mig gärna der vid ditt fina kaffebord och pratar bort en stund. Så mysigt. Ha en skön kväll. Kramisar!!

Pysselpalatset sa...

Gud så gott det låter.. jag älskarbanankaka... men Arne är allergisk.... så det blir aldrig av... Nu ska jag sukta på din ett slag... kram Jeanette Härlig bilder...

rosenskära sa...

Sötaste Karin! Både Jenny och jag skulle tycka att det var fantastisk roligt att få träffa dig! Som planeringen ser ut just nu åker vi upp lördagen eller söndagen den 11/12 juni och hem helgen därpå 18/19 juni. Om vi får skulle vi gärna titta in på hemvägen.

Jag mailar dig lite närmre om det!

Idag är jag hemma med en magsjuk Elsa och håller tummarna stenhårt för att jag ska klara mig. Magsjuka är nämligen skräcken för mig... Nu kom maken hem så jag ska ta en liten cykeltur och komma ut en stund.

Kram/Lena

Vit som snö sa...

Åhh det var längesen man åt en sån men det är jättegott! Jag har nog gärna lite choklad i min;-)
Din bild såg härlig ut!
Hoppas ni får en härlig välbehövd semester! Du hinner nog ut till oss sen, ibland kör det ihop sej o nu är en sån årstid.
Vi hörs!
Kram Cilla

Millygarden sa...

Mumms så gott! det var ett tag sen jag gjorde en sånn...Tack för tippset! ska ha kalas för dottern på Onsdag....ska nog ta och baka en banankaka till dess!


Kram Marina

hagagården sa...

Mmmm det ser gott ut,måste prova att baka en banan kaka.
kram
ninni

me and alice sa...

Hej KArin!
Vilken mumsig kaka!!! Måste jag prova någon dag!
Åh vad kul att ni också ska dit!! Kanske vi ses! Var ska ni bo? Vi bor på Sunwing i Aiya Napa!
kraam Susanne

n o r d i n g å r d e n sa...

Mmm va goda kaka! och vackra sommarbilder, njutbart! Och den kannan som syrenerna stod i, gud va läcker!!

Ha en bra semster och trevlig nationalhelg! Mari.

Blåbärs och smultronstället sa...

Banankaka är så saftigt och gott.
Ska prova ditt recept.
Vad kul att åka bort ett tag,ni får ha det så gott.
Jag längtar till vår Toscanaresa i slutet av juni.
Kram Susanne

Fågel Blå sa...

Hej och tack för receptet! Vilka fina bilder du visar man får sån lust att baka.
Hälsningar Kathrine

Kicki sa...

Hejsan Karin
Vilken smarrig kaka!
Härliga somriga bilder.
Hoppas Du får en riktigt härlig semester

MODERN COUNTRY sa...

God morgen vennen!!

Håper alt er bra med deg!

Å mums altså, hvilket herlig bakeverk du frister med i dag!! Og så banan da, noe jeg spiser nesten hver dag.Det er kjempegodt og jeg bruker å ha det i både frokostblandinger, på brødet og i drikker. Og banankake, ja takk!! Den må jeg printe ut og prøve :) Så herlig å sitte sånn under det vakre treet og njuta, underbart!! Jeg ser du har arrangert til flere fine øyeblikk, vakre bilder fra din hage!!

Vi hadde noen virkelige fine dager her, men brått fikk vi storm og uvær. I går var temperaturene helt nede i 4! Jeg skal si deg vi merket den store temperaturforskjellen. Vi fikk nesten lyst til å fyre sent på kvelden. Vi gikk rundt og hutret begge to. Men i dag smiler solen litt igjen :)

Ønsker deg en herlig dag Karin, njut allting ekstra godt!!

Varmeste klemmer
fra Aina

MODERN COUNTRY sa...

Jeg tittet på oppskriften, og synes det var veldig mye sukker. Undrer om jeg kunne bruke bare halvparten av mengden?? Og kanskje flere bananer i stedet? Bananer er jo søte i seg selv..

Aina

Lina sa...

Den såg verkligen smarrig ut! Det blir ett recept att spara!