söndag 20 juli 2008

Hallonplockning och syltkokning!

Det här är vad jag ängnar mina lediga stunder åt just nu, bärplockning. Framförallt hallon. Vi har ett hallon land som är minst 50 meter. Hela familjen plockar och äter, det är underbart. Vi gör mycket sylt och saft på bären för har man börjat äta egen sylt så kan man inte riktigt köpa det. Smaken är så god och så kan man ju styra över sockermängden själv.

Har ni några buskar eller ser en självplock så prova, det är inte alls svårt bara lite "kladdigt".
Lägg 1 kg hallon varvat med ca 5dl socker i en kastrull och koka upp sakta. Låt det sjuda på svag värme ca 15 min. Tag av kastrullen och ta bort allt skumm, viktigt. Undertiden när sylten kokar så ställer jag in rena syltburkar i ugnen i 100 grader en liten stund. Vill man så tar man tex lite atamon i sylten så håller den sig längre. Äts den upp snabbt, vilket det oftast blir behövs inte det. Häll upp sylten på varma rena burkar så är det klart, förutom disken då!


Jag fryser också in en hel del bär för det är jätte mysigt att koka sylt i tex Januari. Det doftar sommar i hela huset, och då har man ju lite mer tid till att vara inne.
Att ta med sig en burk hemgjord sylt när man går bort blir alltid uppskattat!

Med detta tackar jag för mig och vi ses snart igen.

Många kramar
Karin

6 kommentarer:

timelesshome annika sa...

Jahaja då var vi igång med bloggning igen!
Hallon... mumus fillibaba! Jag plockade själv hallon igår på grannens buskar(jag har fått lov)det räckte till frukosten.Hallon är ett av mina favorit bär.Fortsätt inspirera. Hallon sylten ser god ut.
Kram Annika

Mysiga lantliga ting sa...

Mums med egen sylt!! Har aldrig gjort av hallon men av blåbär och lingon.
Hallon är ju så gott!

Kram Johanna

hemtrevnad marie sa...

Hej Karin!!
Så härligt med eget hallonland!!
Du är så huslig och duktig du....syltar och bakar!!
Här blir inget sånt gjort just nu....men nu fick man ju inspiration!!
Vilka fina kakburakar du fått tag på , den prickiga var ju ljuvlig!!
Ha det gott!
kramis

Kristin sa...

Hej Karin! Vad mysigt med så mycket hallon, och vad fina saker du gör av dem. Jag kan tipsa om att testa blanda i lite kanel i sylten. Jag gjorde det här om veckan när jag kokade lite sylt som topping på en panna cotta. Det blev jättegott, och så lite annorlunda. Hade nog 1 tsk kanel (finmalen) till 250 g bär.

Här är det rätt lugnt, vi har haft besök över helgen men nu har de åkt och det är bara vi igen. Jag gillar ju det, jag är nog lite av en enstöring som vill gå och pula med saker i min takt... asocialt beteende... men sen älskar jag att ha folk över på middag och så bara jag har fått mina ensamma stunder! :-)

Kram och ha det bra
/Kristin

Lilla Trollbacken sa...

Ser härligt ut med hallonsylt. Själv är jag mitt uppe i körsbärssaftkokning (jösses vilket långt ord). Ser fram emot att smaka den!
Kram
Gabrielle

Lilla Trollbacken sa...

Ser härligt ut med hallonsylt. Själv är jag mitt uppe i körsbärssaftkokning (jösses vilket långt ord). Ser fram emot att smaka den!
Kram
Gabrielle