lördag 4 juli 2009

Älskade jordgubbar...

Fragaria x ananassa


Är det något som jag älskar så är det jordgubbar. De är jättegoda att äta som de är eller tillagade. Varje sommar åker vi till Klippinge självplock i Stallarholmen. Det är en mysig liten utflykt med familjen och alla klarar att plocka de underbara röda bären. Det brukar bli fler vändor dit för de har en strykande åtgång här i huset.

Idag när det är lite mulet passade jag på att göra lite jordgubbsmarmelad. Jag hittade ett recept i en kokbok som Elisabeth Johansson skrivit. Älskade jordgubbar från drink till dessert heter den och är en perfekt bok så här i jordgubbstider. I den finns det många andra goda recept som jag provat.




Den här gången blev det jordgubbsmarmelad med rosenblad. Alla rosor i vår trädgård svämmar över av blommor så det passade extra bra tyckte jag. Vid vår uteplats på baksidan blommar just nu vår Maidens Blush som mest. Den doftar så underbart så den fick bli smaksättningen denna gång.



Jordgubbsmarmelad med rosenblad

2 liter jordgubbar
1 liter syltsocker
1/2 dl vatten
1 dl rosenblad från trädgårdsrosor *obesprudade*
eller från nyponrosor
2 droppar rosenvatten

Snoppa och skivar jordgubbarna. Lägg dem i en rostfri kastrull tilsammans med sockret och häll på vattnet, rör om och koka upp. Låt sjuda ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt rosenblad och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med rosenvatten. Häll upp den vackra marmeladen på väl rengjorda burkar, ca 3 stycken.

Elisabeth tipsar om att servera marmeladen på ett gott rostat ljust surdegsbröd eller rostat valnötsbröd med färskost.


Den blev riktigt god och uppskattades av både stora och små herrar här i huset.
Jag köper alltid på mig vackra gamla konservburkar på loppisar. Det är både roligare och finare att fylla dem med det man gjort. Knyt ett vackert band om burken så har du den mest uppskattade presenten.

Det är verkligen mysigt att vara ledig så här års och stöka lite i köket. När man är klar så känner man sig så där skönt nöjd när skafferiet fylls med det man själv gjort!

Ha nu alla en fortsatt skön sommarhelg och åk och plocka lite *gubbar* det är verkligen trevligt *ler*.

Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström


14 kommentarer:

STENLYCKA sa...

Å vad det ser gott ut med sylt på jordgubbar och rosenblad,det lät som en spännande smak upplevelse.
Den boken har jag köpt in på mitt filialbibliotek där jag arbetar, men jag har faktiskt aldrig tittat i den, nu måste jag låna hem den.
Till måndag tänkte jag börja min semseter med att åka till ett ställe som ligger utanför Lidköping och plocka jordgubbar. Tycker det är så bra att ha i frysen till vintern.
Ha en skön lördagskväll.
Kram

Mer av allt sa...

Det lät som en jättegod och spännande blandning med jordgubbar och rosor! Den boken måste jag titta efter. Det är så gott med jordgubbar och det är bara att passa på när de är färska. Härlig ros du visar. Jag bor i zon 6 och där har vissa rosor börjat blomma medan andra är i full knopp. Kramar från mig

Leamarlené sa...

Vilket läckert recept...låter så underbart gott med jordgubbsmarmelad. Har aldrig tänkt på att det går att ha rosor i.

Kram,Marlene

Anneli sa...

Hej, Karin!
Det där såg riktigt smarrigt ut!!
Klippinge...det har jag missat helt och hållet! Vi brukar åka till Morrarön, men det där kanske ligger lite närmare...undrar om jag hittar de via eniro...ska göra ett försök:)
Bilden på dig från den kreativa marknaden är sååå fin!! Så synd att jag inte kunde komma...hade så gärna kommit för att inspireras, men det kanske blir en julmarknad lite senare iår...?!??

Varmaste kramen

Ullis/Leva på landet sa...

Älskar också jordgubbar men yngsta sonen är ännu värre. Ska genast spara det receptet så jag kan göra marmeladen. Då blir han super glad.

Helgkramar Ullis

Kristall & Pynt sa...

Ja visst är det gott med jordgubbar, ska nog åka och plocka lite, och frysa in.
Ha det gott
Kram Sofia

Hannis sa...

Mmmm!
Låter gott som bara den!

Här intas jordgubbarna med mjölk och socker.
Lever på det nu känns det som=))

Ha en skön Söndag/
Kram Hannis

Lissboden sa...

Åh, vad gott allt ser ut och jordgubbar är härligt att frossa i så här års. Fin bok och du verkar så pysslig Karin.
Vilken underbar rosbuske. Finns det något finare än rosa rosor så här års?!?
Ha en fin söndagkväll!
Kram/Maria

Camilla Alvén sa...

Supergott med jordgubbar direkt från landet när de är solvarma och marmeladen/sylten verkar god.
Ha det bra
Kram

Everyday living etc. sa...

Ja, jordgubbar och bär överhuvudtaget är det godaste som finns. Marmeladen såg och lät ju jätte god, den får jag prova att göra. Vi har också självplock i närheten det är så mysigt att åka och plocka. Ha en fortsatt underbar dag! kram Linnéa

becca sa...

Hejsan Karin,
Vad härligt att åka och plocka jordgubbar tillsammans, ja jag älskar också jordgubbar, önskar att det fanns jordgubbar att plocka här med, men här kan man bara köpa på coop för 30 kr/l, så tyvärr blir det nog inte så mycket saft och marmelad här om inte priset sjunker =),
Ha det så bra, kram Rebecca.

Färjtorp sa...

Vilken jordgubbe!!! Kan bara instämma, det är ju så mumsigt med gubbar =)

Marmeladen har jag inte smakat men den är säkert god den me

kram johanna

Lilla huset på prärien sa...

Ahhh då vet jag precis den rätta platsen för stjärnflockan! Ska kolla lite bara om jag också kan hitta en ros som kan stå i skuggan... Känner du till någon sådan?

Vilken härlig sylt du har gjort!! Smarrigt värre :)

Kram Jenny

rosenskära sa...

Mmmm, doften av syltkok, speciellt jordgubbssylt... Tänk att komma in i ett hus där grytan står på spisen, det är en doftupplevelse man aldrig glömmer!
Själv säger ajg varje år att jag ska åka och plocka och frysa in, men det blir aldrig av, undrar varför, lättja, tror jag det heter!

Kramar
Lena