måndag 6 juli 2009

Flädersaft...


Idag gör jag ett litet snabbinlägg från köksregionerna. Hos oss och uppåt i landet är det hög tid att plocka fläder nu, på många ställen är det kanske redan försent. Jag har i alla fall plockat av vår buske och satt en sats saft. Det är så gott med flädersaft på sommaren. Jag tycker annars saft är lite för sött, men denna eller citronsaft är både läskande och gott. Det är ju ganska många citroner i så lite lika blir de ju förstås.

Den är jättelätt att göra och den är användbar till många saker. I olika bakverk och efterrätter eller som drink blandat med tex lite vitt vin eller gin läste jag någonstans.

Flädersaft

40 fina klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 liter vatten
1 1/2-2 kg strösocker
50 gram citronsyraKlipp bort ganska mycket av de gröna skaften på blomklasarna. Lägg dem i ett kärl stort nog att rymma minst fem liter.

Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor och lägg dem tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock. Låt saften stå svalt i tre till fyra dagar och rör om då och då.

Sila saften och häll upp den i mindre behållare som tål att frysas. Saften håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (cirka 2 kilo till denna sats) och ev något konserveringsmedel.


Tips: Det går att frysa nyplockade klasar med fläderblommor om man vill koka saft senare under året. Rensa dem innan du fryser dem och tina dem inte innan du gör saften. Blanda ihop den direkt annars får flädern en ful brun färg.

Ja bara färgen på saften är härligt läskande. Inte för att det behövs nu direkt, fy vad kallt och trist det är. Vi får hoppas att de varma dagarna snart kommer åter och att vi får dricka många glas flädersaft med is i *ler*.

Ha en fortsatt skön sommarvecka!

Kramar

Karin

Follow Karin Lindström

13 kommentarer:

Ullis/Leva på landet sa...

Älskar ju flädersaft, men vi har tyvärr ingen fläder här. Gjorde saft på älggräs förra sommaren efter samma recept. Gick bra det också.
Kram Ullis

Lilla huset på prärien sa...

Oh vad gott det är! Jag gjorde faktiskt en sats för någon vecka sedan men nu börjar jag ångra mig att jag inte gjorde mer och det är redan försent :( Får väl vänta tills det är dags att göra fläderbärssaft istället!

Kram Jenny

Grön Iris sa...

Min mormor gjorde ofta flädersaft. Tänkte förra veckan om man skulle ta och sätta en planta och efter ditt inlägg blev jag påmind! Tack!

Ha en bra dag!

Varm regnhälsning från Linda

Mia sa...

Åhh, så läskande gott. Jag längtar verkligen till att mitt lilla fläderträd ska börja blomma. Köpte ett förra året men det är än så länge såpass litet att det lite lär bli någon saft i år. Håller tummarna för nästa år istället...

Kram Mia

Anonym sa...

Önskar att jag hade en egen fläderbuske. De är så vackra och gracila. Får väl safta något annat, snart kommer hallonen. Den är ju inte dum den heller, hallonsaften.

Regn&ruskkram från Eva-Mari

lottens vita och gröna sa...

hallå karin!

ohh flädersaft som är så gott, har en fläder men är osäker på om den är äkta...
hoppas på att värmen återvänder, varmkram lotten

Lina sa...

Hej Karin.
Jag drack flädersaft för någon dag sedan. svag saft, hackad färsk mynta och skivad lime. Blandade dessa tre härliga och njöt!
/Lina

Pysselpalatset sa...

Ja vad härligt med flädersaft... har inget träd i detta nu... men jag har haft. Mitt recept är precis som ditt fast med råsocker i stället. man kan göra en dringk... vanilje vodka, flädersaft och någon vit läsk... fruktsoda eller sprite. dekorera med en fläderklase på glaset... ummmm. kram Jeanette

timelesshome annika sa...

Det vattnas i munnen,hemmagjord flädersaft.
Underbar bild.
Jag börjar min semester nästa vecka längtar...
Kram Annika

Radhusdrömmar sa...

Flädersaft är ju såååå gott! Det är gott att göra vodkadrinkar på det också. Lite vodka, flädersaft, citron och lite Sprite.

Kram
Johanna

Anonym sa...

Mmm, va det låter gott!!! Va du är duktig du som saftar o syltar...jag e lite lat jag..;)

Gnistrande snö sa...

Mm, vilken underbar bild och kombination av fläderblom och citron!

Har tagit sommarlov från bloggen nu men ibland är det svårt att låta bli datorn :-)

Önskar dig en fin fortsättning på sommaren!

Kramar
Katarina

Esther sa...

Hej!
jag tycker om att dricka flädersaft: Tack för receptet!
Jag bor i Schweiz och talar och förstaar lite lite svenska.
Jag tycker om att läsa din blog :-)

Maanga hälsningar och ha en bra dag
Esther