lördag 25 juli 2009

Picknick...


Plötsligt var alla molnen borta och det blev en härlig och varm kväll, perfekt för en picknick i det gröna! Cykeln står packad, det är bara att dra iväg.






Hej på er alla, hoppas ni har det bra där ni är. Det är så kul att få hälsningar från småländskan som är i Stockholm, skånetösen från Dalarna och norrländskan från Västkusten. Nu är det verkligen semester i Sverige. Hos oss känns det som allt annat än semester just nu. Ni som känner mig vet ju att jag har svårt att resa bort när det är högsäsong i trädgården *ler*. Nu mognar alla bär samtidigt och vi har har fullt upp med att plocka det som vi vill använda. Krusbär, röda/svarta vinbär, hallon, körsbär har vi i vår trädgård och skogen är dessutom full med blåbär och kantareller.
Idag har jag gjort ett riktigt maratonlopp i hallonlandet och plockat säkert 6 kg hallon. De ligger nu i frysen för jag hade ingen lust att koka sylt just idag. Jag har läst att nästan inga c-vitaminer försvinner när man fryser bär och det tar vi fasta på. Det är ju skönt att välja sina dagar vid spisen och inte behöver det vara de soligaste! Däremot var jag tvungen att baka lite fast det gjorde jag igår!


Jag såg ett recept på de smaskigaste amerikanska Blueberry Crumb Bars. Nu när vi fått blåbär var jag bara tvungen att prova och jag kan lova att de var ljuvliga. Kakor som bakas i panna som man kan skära i bitar är perfekta. Lätta att frysa in för att ta fram när någon knackar på! Jag läste att de var godast när man tog dem från kylen och det kan jag hålla med om. Där står mina nu och jag har nog varit där minst två gånger, okey tre gånger da och nallat lite *hoppsan*!

Här kommer receptet som inte alls var svårt att göra. Jag har översatt det och bara bakat det en gång och jag blev nöjd med resultatet.



Amerikanska Blåbärs Rutor



2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Ca 7 dl vetemjöl
225 g smör
1 ägg
1 krm salt
Skal och juice från en liten citron
1 liter färska blåbär (minst)
1 till 1 1/2 dl strösocker beroende på blåbärsmängd
4 tsk majsstärkelse (majzena)

sätt ugnen på 190°

Till pajdegen
Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Rör i salt och citronskal. Använd en gaffel och hacka i smöret skuret i kuber och ägget, degen ska bli smulig. Jag använde matberedare och körde tills det blev ganska stora smulor. Lägg hälften av degen i en form ca 20*30 cm. Min klädde jag med smörpapper, det var jättesmidigt annars bör den nog vara smord.

Ta en ny skål och blanda socker, majzena och citronsaft (jag tog saften från en halv citron och det blev perfekt, det är ju citron även i pajdegen). Blanda försiktigt i blåbären och sprid sen ut allt över pajbottnen. Häll resten av smuldegen över blåbärslagret.

Baka mitt i ugnen ca 45 min eller tills smulorna har fått en fin brun färg. Kyl helt innan de skärs i rutor.



För att göra bitarna lite fina till picknicken så skar jag dem i rektanglar och klippte till remsor av tårtpapper och la dem i. Nu fick alla en egen liten bakelse med fint papper att hålla i! Tårtpapper är ett alltför bortglömt papper här i huset kände jag när jag höll på *ler*.





Här ligger vär mysiga katt Sixten och gosar sig. Ska jag vara ärlig så kom vi inte längre än till vår egen gräsmatta med picknicken, men det var inte fy skam det heller *ler*.

Ha det nu så skönt alla rara vänner och baka gärna lite, det gör alla glada!

Varmaste kramarna

Karin

Follow Karin Lindström

20 kommentarer:

STENLYCKA sa...

Vad härligt med en picknick även om den bara blir på gräsmattan. Så duktig du är som har plockat 6 kg hallon. Tänk vad gott att ha i frysen till vintern.
Jag kommer gärna och knackar på och smakar på dina fina amerikanska blåbärsrutor. Måste pröva ditt recept när jag får plockat lite blåbär.
Ha en skön söndag!
Kram

Lilla huset på prärien sa...

Ha ha - jag tänkte nog att du inte skulle komma så långt på pickniken eftersom ingenting satt fast på pakethållaren *skrattar*. Men visst är det mysigt att få picknika hemma ibland. Det gillar mina barn skarpt! Och ska jag vara ärlig har vi svårt att komma iväg på sådan någonstans långt bort - vi har så MYCKET vi måste ha med oss jämt! Till fem personer och sen alla ombyten och blöjor osv... nej det är ett riktigt företag att komma iväg på picknik. Därav blir det några i trädgården istället *ler*, inga ombyten eller blöjor behövs då.

Ha en skön helg!

Kram Jenny

Susanne sa...

Hej! Men så härliga bilder..Cykel bilden skulle kunna vara ett sånt där "Ha en bra sommar" vykort..Underbart..Här är allt för lite bär tyvärr..Min min planer är mer bär buskar i Trädgården..
Vad gör det att ni "Bara " Hade picknick i Trädgården..Helt härligt var ni än satt.. Tack för turen i din dag..Kram

Leamarlené sa...

Vilken härlig picknik du måste ha haft. Gillar alla saker du hade med dig dit. Picknik korgen var helt suverän...var får man tag på en sån läcker en.

Kram, Marlene

Emelie sa...

Vilken härlig picnic -även om det bara var i trädgården!
Sommar är härligt med barn med mycket spring i benen!
Ha det gott!
Kram Em

mimi charmante sa...

what a lovely post - and such a gorgeous blog!
xo

rosenskära sa...

Vilken härlig bild av ett kravfritt sommarliv! Att plocka bär låter lite som att sticka eller virka, avstressande:)
Häromdagen köpte jag faktiskt blåbär, de var billiga, och Elsa bakade jättegoda små blåbärspajer.

Ska spara ditt inlägg så jag kan baka kakan, låter smidigt med långpannerecept.

Imorgon styr vi färden mot Kolmården, stannar där måndag och tisdag (bor över i Norrköping) och sedan till Sorunda där min svägerska bor med sin familj. Så nu är det bara att packa igen, det gör vi mest hela tiden under sommaren känns det som, lite vagabonder är vi allt!

Stor kram
Lena

Camilla Alvén sa...

Vad härligt med picnic och en god kaka!
Vi har gjort svartvinbärssaft av våra bär, det blev 7 liter färdig saft, mums! Barnen dricker hellre av fläderblomssaften och förrådet av saft i frysen börjar gå åt.
Ha det bra
Kram

Lauras gård sa...

Blåbärsrutorna ser väldigt goda ut! Fattas bara blåbär, det är helt tomt på dem i vår skog... Kram Stina

becca sa...

Hejsan, ja det kakan såg ju jätte god ut, får nog ge mig iväg och plocka lite bär.

Vad härligt med hallon i frysen, ha det så bra, kram Rebecca.

Kicki sa...

Vilka härliga sommarbilder. Underbar prickig picknick-korg.
Och blåbärsrutorna får jag nog prova på!
Kram
Kicki

n o r d i n g å r d e n sa...

Oj vilka vackra sommarbilder med cykel och läcker blåprickig box, picnic hemma är nog så mysigt och då kunde ju godingen Sixten vara med också! Mari.

Ullis/Leva på landet sa...

Mysigt med picknick även om det bara blev på gräsmattan hemma. Man blir så glad när det blir skönt väder så man kan sitta ute och njuta. Så gott det ser ut.

Kramar Ullis

Mjuka sa...

Härliga bilder!! Man blir verkligen sugen på att picknicka! Ha en toppenvecka!
kram Malin

Radhusdrömmar sa...

Vad gott det ser ut! Tack för receptet :-)


Hoppas att allt är bra med dig och att ni ha härliga sommardagar!!!

Kram
Johanna

Färjtorp sa...

Hej Karin!
Så snyggt du har packat din cykel =)
Pläden ser alldeles jättefin ut.

Och vilka smaskiga blåbärskakor. Mums säger jag bara.
Hoppas ni hade en mysig picknick.

kram johanna

Blåbärs och smultronstället sa...

Så härliga bilder på cykeln och kuddarna:-)
Måste prova recptet på blåbärsrutorna nu när vi plockat så mycket blåbär. Jag ska snart lägga in ett recept på en smarrig blåbärscheesecake.
Kram Susanne

Tulipa sa...

Hej där Karin!
Nog vet vi att du gillar att sylta och safta! Och det är så trevligt och mysigt att läsa om det! Man blir också så inspirerad precis som man önskar när man kikar runt här i bloggarnas land!
Det såg så härligt ut där med cykelpackningen! Och vad gör det om man inte kommer så långt...
Jag håller med dig om att hemma är det bästa som finns...
Fast Stockholm står alltid högt i kurs hos mig varifrån vi just kommit hem...
Njut nu vidare av din stora skörd!
Får se om jag hinner plocka lite kantareller idag!

ha det riktigt fint!

Kram Mariette

gamla skolan sa...

Vilken härlig bild på den picnic packade cykeln ! Kakorna ser smaskiga ut , tack för receptet ! Kramar Susanne / den gamla skolan

Tidsmästarinnan sa...

halloj sommar-Karin!
det är riktig semesterfeeling här inne hos dig... hallon, vackert pyssel, kakor och ett och annat fynd... hur härligt som helst!

kram
susanne