torsdag 18 mars 2010

Olivträd...Visst börjar det klia i fingrarna nu när ljuset kommer åter, nu vill jag börja plantera och dona!

Mitt olivträd som "dog" förra vintern har hämtat sig bra får jag väl säga. Efter en vila i jordkällaren fick det komma upp när värmen kom förra sommaren. Jag planterade om det, klippte ner det helt och sen fick det stå ute. Efter några månader kom några små skott uppe på stammen och under sommaren växte det till sig riktigt bra. Den här vintern har det trivts bättre innomhus och har nu börjat sätta långa "skott". Dessa ska man säkert korta in, men det gör ont i mig. Är ju så glad att mitt kära träd är i livet *ler*.

Ett tips som jag läst är att dessa medelhavsträd som oliv, lager, citron etc mår bra att komma ut i solen ett par timmar mitt på dagen när det är några plusgrader. Då förhindrar man löss och annan ohyra som kan komma om man har otur.

Idag droppar det ute och jag hörde också att det väntas vårregn. Plötsligt lät det väldigt trevligt, ett stilla vårregn som lockar fram dofterna ur jorden, härligt. Men det klart det är några dm snö som måste bort först innan marken syns *skrattar*.

Kram till er alla!

Karin

19 kommentarer:

Lauras gård sa...

Tänk att du klarade trädet! Stod det ute i en jordkällare i vinter? Jag kastade mitt som var nästan dött. Jag kanske gav upp för lätt med det? Kram Stina

Designe sa...

Hej! Åh, nytt inlägg igen!:) Visst blir man glad när man får liv i nåt igen?! Härligt!
Kram :)

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej Karin!

Så härligt att höra att ditt träd klarade sig. Då finns det hopp om mina två:)
Idag tog jag fram alla pellisar som stått bortglömda nere i sonens pannrum. Trodde de skulle vara heldöda allihop men faktiskt som var det bara två som inte klarat sig.
Så nästa vecka när det är dags för omplantering tänkte jag ta mig an olivträden också.

Har haft fukllt upp under sportlovet och missat flera inlägg. så jag läste igenom tre av dina. Såg att du tappat länklistan. Vet inte om du haft mig men jag fanns inte med iallafall.

Kika gärna in hos mig där jag har en finfin tävling på gång :)

Ha en fin dag
Kram Viveka

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Så gøy at det begynte og vokse igjen:)
eddaKlemmer

STENLYCKA sa...

Hej Karin!
Vad härligt med olivträd och ditt ser så fint ut.
Jag kanske köpa ett nytt, mitt förra kände sig inte hemma hos mig,utan såg mer och mer lidande ut. Jag försökte med allt, men en dag var det slut. Tror du jag vågar satsa på ett nytt?
Jag förstår att hos dig trivs olivträden.
Kram Raina

Gugi sa...

Kul att olivträdet klarade sig! Själv har jag absolut inga gröna fingrar när det gäller inomhusväxter...

Kram

Tidsmästarinnan sa...

Hej goaste Karin,
vad härligt med olivträden, jag gör mitt bästa här hemma med två olivträd och en uppstammad rosmarin... nu borde vi klara oss igenom vintern alla fyra :-)
Hoppas allt är bra med dig och de dina!
Kram på dig
Susanne

seasons of my house sa...

Well maybe there is hope for my olivetree afterall..Glad your's got a new life. It will long for spring as much as us I guess. Today was lovely (15 degrees) but tomorrow we'll get rain :o( Have a nice evening, Love, Karin

Vintage House sa...

hej,
jag har oxå ett olivträd som jag har planterat o och hoppas att det kommer att ta sig..
kram kram
sandra

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej!
Så kul att trädet överlevde! jag har ännu inte vågat mig på olivträd eller andra Medelhavsväxter. jag tror jag måste bo in mig i huset först för att se var man skulle kunna vinterförvara dem.
Ikväll när jag kom hem från lite kvällsshopping=nya utebyxor till äldsta sonen, så hördes det ett fruktansvärt brak. Det var snön från ena sidan av taket som kom dundrandes ner på altataket som värsta expresståget. Gudskelov så höll altantaket, men jisses va' rädd jag blev och min man kikade skräckslaget ut från källardörren och undrade vad som hade hänt.
Goda vänner till oss har fått hela glasverandan förstörd av snöras och det värsta är att det inte täcks av husförsäkringen!
Nåja, hoppas att er snö beter sig bättre och stilla smälter bort i rask takt,
kram Maria

Lantliv i Norregård sa...

Vad kul att du kunde rädda ditt träd!! De är ju så fina olivträden;o) Mina har klarat vintern hyfsat....

Kram Kram Malin

Lissboden sa...

Vad härligt att ditt olivträd tog sig Karin. I år ska jag absolut köpa mig ett sådant.
Visst är det härligt att det ska regna imorgon. Då smälter snön bort mycket fortare och det har vi inget emot nu, eller hur?
Ha en härlig helg!
Kram/Maria

Michaja sa...

How beautiful to see an olive tree in Sweden!
Have a wonderful day.

alegni sa...

du har verkligt gröna fingrar om du lyckades väcka upp olivträdet från det döda :)
härligt att det blivit så grönt och fräscht nu. jag förstår att du inte vill gå och knipsa av de fina skotten, men kanske den ändå skulle må bättre om du gjorde det. (säger hon, vars fingrar inte ens är ljusgröna) ;)
kram
ingela

"M" sa...

Ja riktigt mysigt om det regnar och smälter....ljuset ute gör en glad och förväntan att våren snart är här och att man kan vara ute ochn framför allt ta sej fram i trädgården....påta i jorden...mmmm vad jag längtar...

Tess på Tilda och Mamma sa...

Hej Vännen,
Även här dog mitt träd, hade tänkt kasta bort det nu efter julen var så less på en stam som stod alldelens karl. Men skamden som ger sig jag har klippt ner det två gånger om förra veckan kunde jag äntligen se ett litet grönt blad som kommer så kanske har jag lite gröna fingrar.
Ha en underbar helg.
Kram Theres

Skogsfrun... sa...

oj vad kul att det överlevde! MAn ska inte slänga in handuken för tidigt!

Ha en fin helg!
Kram till dig!
Pernilla

Elle sa...

Kul att det klarade sig! Jag har hittills inte vågat köpa ett för att det "ändå kommer att dö".

Är svårt att föreställa sig att ni har mycket snö kvar. Här är det nu (äntligen?) vår och jag var tvungen att passera blomaffären...hm...

Tack förresten ännu en gång för ditt tips om blogglänkarna. Det har underlättat mitt bloggande väldigt mycket!

Önskar dig en jätteskön fredag!
Kram Elle

Romantiska Hem sa...

Åh så ljuva bilder!