tisdag 23 mars 2010

Vårt trapphus...


Idag får ni följa med mig upp på övervåningen och se vårt trapphus!
När vi köpte huset för 13 år sen var hela hallen och trapphuset oisolerat och ouppvärmt. Det satt en vägg och en stängd dörr precis här i början på trappan och en likadan vägg med dörr in till den inre hallen på bottenvåningen. Övervåningen byggdes ca 1910 och då gjordes trapphuset som är ett torn på framsidan. Det var inte bara iskallt här, all pärlspont var målad med faluröd linoljefärg så det var mörkt och murrigt också.

Vi ville ju naturligtvis använda hela huset så vår första sommar plockade min man ner hela panelen på utsidan och isolerade och jag skrapade och målade pärlsponten. Jag kan bara säga att det var ett digert arbete, det är många kvadratmeter panel. Dessutom använde vi bara linoljefärg när vi renoverade så det var några penseldrag på den panelen kan jag lova. Hur jag lyckades måla väggarna i trappan upp minns jag inte med jag måste nog stått på en stege och vinglat.




Häruppe sitter det tre fönster så det är ljust och fint. Trappräcket är original från 1910, målat pärlgrått. Så här på vårvintern kommer solens strålar in fram på eftermiddagen. Det är mycket därför vi har en soffa här så vi kan sitta och läsa, jobba och vila oss medans det fortfarande är ljust och mysigt. Här ligger ju också gärna vår katt Sixten och myser i solljuset har ni ju sett;)



Så här ser soffhörnan ut, här är det mysigt att vara. På tavellisterna har jag samlat olika saker jag gillar, och pallen är full med tidningar som ni ser. Får jag en liten ledig stund medans barnen leker sitter jag gärna här och bläddrar eller bloggar *ler*. Här uppe är det ett stort rum med dörrar in till de andra rummen. Till vänster ligger vårt sovrum, rakt fram min stora sons rum och till höger är våra badrum och mitt kombinerade dressingroom/arbetsrum.

Helgens ojämna väder med vårväder/snöstorm fortsätter. Igår strålade solen och idag regnar det snöblask, det är ingen ordning alls *skrattar*. Själv dras jag med den segaste snuvan jag haft på länge. Jag varken hör, ser eller känner någons smak. Men nu kan det bara bli bättre ;)

Ha en fortsatt bra vecka min vänner!

Hälsningar
Karin

Today, we take the stairs to our first floor. It is wonderful to sit here late afternoons and read or rest in the last rays of the sun. On the wall I´ve collected various things I like , and on the little table there is many different magazines to take a look in!

31 kommentarer:

Lauras gård sa...

Åh, vad roligt att se ert fina trapphus! Vilket jobb det måste varit att ta bort all färg och måla panelen... Vi är på gång att renovera vår trapp till övervåningen så det är extra kul att få idéer. Jag ska visa min man ert räcke för vi ska ha ett som passar in i vårt 20-tals hus. Har ni betsat trappan eller har den blivit naturligt mörk med åren? Kram Stina

Susanne sa...

Åh så mysigt..Vår trapp är hopplöst trist men det finns i planeringen att det skall målas så det blir ljusare..Nu tar jag min kaffekopp sätter mig i din soffa med en mysig tidning och bara njuter en stund;) Tack för titten..Kram Susanne

Anonym sa...

Vilket charmigt hus ni har!!
Jag gör som ngn kommenterat tidigare, sätter mig en stund i din soffa och njuter m en kopp kaffe och en tidning!
Ha det så bra!
Kram från Ulrika

Claudia Leertouwer sa...

What a beautiful place of Your house.

hagagården sa...

Hej
Det ser underbart fint och mysigt ut hos dig.
Kram
ninni

Designe sa...

Åh va fint! Kul att höra hur det sett ut och hur ni har gjort! Vi har en väldigt kall hall med en inre hall nere och det är dörr emellan som står öppen den största delen av året men när det är över 20 minus då måste vi stänga dörren nästan helt annars blir det svinkallt i nedervåningen. Från hallen uppe till resten av våningen uppe har vi dörr oxå som vi stänger då. Undrar hur det är ställt med isoleringen i vårt hus?! Så himla fint med gammal pärlspont! När vi flyttade in hade vi annan träpanel från 70-talet, träfärgad som jag målat vit och det var inte kul att stå i trappen där det var som högst..vi hade en hemmabyggd ställning som jag stod på och vinglade..huu..det var mycket att måla..använde dock oljefärg. Har såna långsmala fönster som dig fast nere i hallen. Vilken fin och användbar hall ni har däruppe..vår är liten..har nog varit större förr i tiden men nu har det tagits utrymme från den till ett badrum istället. Jättefint räcke oxå!..gillar ljusgrått! Ha en bra dag och krya på dig! Kram :)

"M" sa...

Vilket härligt rum....mycket ljus däruppe.....fin grå färg på väggarna.....kram

Huset utanför stan sa...

Å vilket fint trapphus ni har! Förstår att det är mysigt att sitta där uppe när solen skiner in! Men även när det är trist;-) Gillar tavellisterna med en härlig blandning! Gillar även att ni har ledstången och trappstegen i samma nyans! Jättefint! Kram

Lundagård sa...

SÅ charmigt och trevligt, underbart med en originaltrappa!

alegni sa...

den är otroligt fin, er trappa! sättet du beskriver hela huset på får en att vilja kliva in där och se allt med egna ögon på direkten. fast att få lite glimtar då och då är inte så illa det heller ;)
en solskenskram från
ingela

timelesshome annika sa...

Vad trevligt det blev i hallen på övervåningen.
Det är tur att du kan hämta ifrån lagret :)
Kram Annika
See you soon
Kolla min ägg...

moa sa...

hei karin

å, for et vakkert trapphus..
med den fineste soffa og mange vakre bilder - herligt ♥
ønsker deg en fortsatt fin uke

moaklem

Rumour has it sa...

Is this in your own home? Those pictures are lovely! I like especially the soft pastels and that beautiful rug on your floor!
Best regards, Marjolijn

Majas skafferi sa...

Hej! Gud vad fint! Vilka harmoniska färger, vilsamt och hemtrevligt!.. Som vanligt hos er!
En sådan trapp/hall med de fönstren skulle nog många vilja ha!
Ha det bra!

Vintage House sa...

åh jag känner igen mig vi har satt pärlspont i vår trapp och jag kan säga att det vara många svärord som kom ut i munnen. Vi har det väldigt högt och jag har målat endel oxå..
Det ser så mysigt och ombonat ut...
kram kram
sandra

Elle sa...

Jag kan förstå att det var mycket jobb med pärlsponten, men av bilderna att tyda lönade det sig!! Det ser verkligen jättehärligt ut och man blir sugen på att sitta i soffan och njuta av solen! Inte konstigt att Sixten gärna ligger där, katter söker de bästa platserna!
Låter som om du behöver lite antibiotika. Dra inte för länge på snuvan, uppsök läkare! Hade det själv kring jul och blev inte av med det förrän jag tog tabletter!
Ha en skön dag och krya på dig!
Kram Elle

Hvita Hjärtat sa...

Så jättemysigt!

Kram,
Jennie

Karin sa...

So nice of you to give us the Grand Tour of your house. Love the wood-colour of the stairs. And the suprise at the top of it looks very inviting and nice. I could sit there with a book and a nice cup of coffee!
I'll put some sunshine and warmth in an envelope to you today, hope it will arrive soon!
First some warm hugs my friend! Karin

hemtrevnad marie sa...

Å, ditt trapphus är ju helt ljuvligt!!
Skönt att ha en soffa och kunna sitta där och mysa!
Själva har vi ju datorn i vår övre hall/trapphus, får tyvärr inte plats med någon soffa i dagsläget, men det ser onekligen lockande ut!:)
kram på dig!

Anonym sa...

Oj vilket underbart trapphus!!!
Vi håller som bäst på och ska göra ny trappa till vinden, eftersom den tidigare var alldeles för brant och inte fungerade.
Tack för inspiration!:)

basiclabelSweden sa...

Ortroligt vacker hemma hos dig! Men min hus är helt isolerad..... så kallt hos er brrrrrr...

Hoppas att våren kommer snart! Occch vilken tur du har sett en fjäril.... inte her på Ö, så jag bestämde mig att rita den själv.

Kram från din Hollandska vän ;)

kardemumma sa...

Åh vilket underbart hus du verkar ha! Jag älskar trappor så i mitt nästa hus ska jag ha en bred trapp upp till nästa våning!! Och så har du lagt mig på din blogglista!!! Jag känner mig otroligt smickrad!
Tack snälla du!
Kram Carina

Lissboden sa...

Vilket vackert trapphus och jag förstår att det varit ett himla jobb med det. Jag känner igen det från vårt och nu är det dags för oss att renovera igen och hur kul är det?!?
Snyggt räcke förresten!
Kram/Maria

millandante sa...

Du varken hör, ser, eller känner någon smak... så tråkigt... MEN... DU HAR EN VÄLDIGT GOD SMAK!!!!! Varje rum du bjuder på är ju så mysigt och fint!!! Och huset är ju underbart!!
Tack för titten!!
KRAM

Anonym sa...

hej Karin,
Hoppas din promenix var skön! :D
Väldigt fint trapphus ni har och jag förstår att sixten trivs där bland kuddarna i myssoffan!

Gillar verkligen din gula kvist i nedanstående inlägg... Ska nog ta in ngt jag med ;)

Kram pernilla

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket jobb ni lagt ner, du var duktig som klarade måla där. Nu har ni en underbart ljus och fin trappuppgång. Trappräcket tycker jag är så fint, och härligt med soffan där. Ser dina fina kuddar också.
Ha en bra dag
Stora kramen
AnnaMaria

Ett ögonblick sa...

Hej!
Jag har inte skrivit någon kommentar här förut, fast jag har läst din blogg ganska länge. Men idag fick jag för mig att skriva för jag tycker du har en så´n härlig blogg - mycket personlighet i ditt skrivande och jättehärliga bilder. Åh, vad jag gillar trappuppgången och rummet däruppe, helt underbart!
Vi ska göra om vår trappuppgång och sätta pärlspont på väggarna, tycker det är svårt med färg för jag vill inte ha helvitt, ljust men inte vitt. Färgen som ni har ser ut att vara något bruten? mycket vacker, får jag fråga om du har något färgnummer? nu har jag ju gjort det, så om du har lust får du gärna svara:)
Jag kikar snart in igen...

Du får ha det så gott...våren är på gång:)
//lisamaja

Fru Ekeby sa...

Hejsan svejsan!
Det där med färger det kan du!
Det du visar oss är "najs" som barna säjer! Vackert - vackert, men jag förstår allt slit bakom!
Ha det bra!

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Heisan!

Åhh, du har verdens fineste trappehus! Utrolig koselig og fint, og absolutt vidunderlig med vinduer som åpner hele rommet. Fantastisk!

Klem

Vända blad sa...

Men ååå vilka underbara bilder! Så vackert =) Risken skulle nog vara ganska stor att jag aldrig skulle vilja gå ner igen om jag hamnade i den soffan...
Tack för allt fint du visar!
Kram Maria

Made in Persbo...Carina sa...

Hej raring!

Mmmm...vilken härlig trappa och helt ljuvlig soffhörna ni har där uppe! Såååå mysigt!

Kram, Carina