måndag 15 september 2008

Jag har ett under i min trädgård...

Tidlösa, Colchicum

När vi blev med trädgård för tio år sen så var det spännande att se vad som kom upp! Det var mycket att lära också. Visst har jag varit i trädgården där jag är uppväxt, men nu skulle vi ju fixa allt själva.

Den här tiden, första hösten så kommer jag ihåg hur jag ropade på min man. -Titta, krokusarna har fått fnatt, dom blommar i September! Vi frågade våra familjer, men ingen hade någon aning om vad det kunde vara. Året därpå var det samma visa. Det var inte förrän jag var på Rodendals trädgård en höst som jag fick svaret på vårt mysterium! Där låg det knölar på fat och upp växte blomman, Tidlösa heter den. Den är en höstblommande lökväxt, inte konstigt att den blommade hos oss på hösten!
Om man köper en knöl och lägger inne ljust så blommar den, utan jord och vatten. Sen är det bara att sätta ner den i rabatten så får man blommor nästa höst.

Nu måste jag bara göra ett tillägg. Det är bra att googla lite ibland. Jag har just läst att den är giftig! Speciellt frökapslarna på våren. Det hade jag ingen aning om men vacker är den. Jag ska hålla lite koll på min vas så inte mina små älsklingar är i den!

Colchicum speciosum

Nu är det ändå höst och den årstid som jag gillar bäst. Visst vill jag ha vackert väder, men det är ju något som ingen kan ändra på. Så passa på och njut av allt det goda och vackra vi har runt omkring oss!

En riktigt skön höstvecka önskar jag er alla!
Många kramar

Karin

"Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svaga kallar höst."
Erik Axel Karlfeldt

7 kommentarer:

Mysiga lantliga ting sa...

Verkligen vackert!!
Synd att den är giftig bara.
Håller med om att hösten är härlig med allt vackert den bjuder på.

Ha en skön dag!
Kram Johanna

Tidsmästarinnan sa...

Jag har sagt likadant om den växten, den brukar finnas utanför Hasselbacken på Djurgården, där såg jag den första gången. "Vad äär det för skumma krokusar?!"

Ja nu blev jag sugen på att handla lökar till våren, pratade just med Johanna om det :-)

Stor kram du goa Karin!

me and alice sa...

Vilka härliga lökar!!!
Visst är hösten något alldeles speciellt. Är glad att vi har alla våra magiska årstider!!!
Ha det så gott!!
Kramis Susanne

Lilla huset på prärien sa...

Jamen de är ju så fina. De har jag sett i höstgrupper av olika slag men jag trodde nog också att det var krokusar... Jättevackra!

Kram Jenny

Ann-Charlotte sa...

sååå vackert med dom blommorna!!
Kramisar
Ann-Charlotte

timelesshome annika sa...

Blommorna är så vackra .Jag kommer ihåg när jag såg dom första gången på blomster affären Karlavägende låg på ett svart fat och blommorna spretade åt olika håll beroende på hur löken vilade på fatet. Det kändes exotiskt orientisk och mycket vackert.Inget vatten och igen jord.
Vackert bild du bjuder på.
Kram Annika

lottens vita och gröna sa...

oh så underbar! ha en underbar höstvecka! varmkram lotten